ABD, eğit donata sıcak
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "(ABD ile yürütülen eğit donat görüşmeleri) Başkan Yardımcısı Biden ve Dışişleri Bakanı Kerry'ye bu görüşmelere artık siyasilerin de katılmasını ve hız verilmesini önerdim ve her ikisi de bu fikre sıcak baktı" dedi.
ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli muhalifler için ABD ile yürütülen eğit donat görüşmelerine ilişkin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry'e bu görüşmelere artık siyasilerin de katılmasını ve hız verilmesini önerdiğini ve her ikisinin de bu fikre sıcak baktığını belirtti. Çavuşoğlu, "Önümüzdeki görüşmelerde hep beraber oturup artık buna bir karar vermemiz ve başlatmamız lazım. Detaylar da bu alınacak kararlar sonunda netleşecek" dedi.
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bakanlıkta görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Macaristan ile ilişkileri 2013’te Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDİK) düzeyine çıkardıklarını ve ikili ilişkilerin örnek teşkil edecek nitelikte olduğunu söyledi. Bu yıl karşılıklı ziyaretlerin sayısını artıracaklarını, YDİK toplantısının ikincisini bir iki ay içinde Macaristan’da yapacaklarını ve mart ayında Macaristan Cumhurbaşkanı'nı Türkiye'de ağırlayacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Macaristan'ın doğuya açılım politikasıyla bizim aktif dış ticaret politikamız birbiriyle örtüşüyor" diye konuştu.
Mevlüt Çavuşoğlu, ikili ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak için çalışmaları sürdüreceklerini ve bu çerçevede ulaşım başta olmak üzere bazı alanlarda yaşanan sıkıntıları kaldırmak için çalışacaklarını dile getirdi. Macaristan ile enerji alanında da işbirliği yapmak istediklerini belirten Çavuşoğlu, özellikle bu iki alanda ortak komite kurma kararı aldıklarını anlattı. Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine her zaman koşulsuz verdiği destek için kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine verdiği önemi biliyorsunuz. Biz tüm teknik konuların müzakeresine, daha fazla faslın açılmasına hazırız. Bu konuda bundan sonra da gerekli adımları atacağız. Sayın bakanla bölgesel konuları da değerlendirdik. Türkiye’deki mülteci sayısı ve göçmenlere eğitim başta olmak üzere sağladığımız imkanlar konusunda kendilerini bilgilendirdik. Suriye ve yabancı savaşçı konularını, Yunanistan seçimlerini de değerlendirdik. Umarız bu ülkede hükümet bir an önce kurulur ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin güçlenmesi dahil, bölgesel konuları hep birlikte çalışmaya devam ederiz."
- Yunanistan'daki seçimler -
Çavuşoğlu, bir gazetecinin "Yunanistan'daki seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, bu ülkede seçimlerin demokratik bir ortamda geçmesinden mutluluk duyduklarını dile getirdi. Seçimlerden üç Türk'ün de milletvekili seçildiğini hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan halkının demokratik kararına herkesin saygı duyması gerektiğini vurguladı.
"Bizim ilişkilerimizi daha ileriye götürmek için attığımız adımlar ortada" diyen Çavuşoğlu, 5-6 Aralık'ta Atina'da 3. YDİK toplantısının gerçekleştirildiğini ve o çerçevede Syriza lideri Aleksis Çipras ile de görüşme yaptıklarını anlattı. Bakan Çavuşoğlu, "Görüşme son derece verimliydi. Kendisiyle Avrupa, Türkiye ile olan ilişkiler, istifşaki görüşmelerin geleceği, Kıbrıs meselesini konuştuk. Biz tabii ki bu görüşmeleri devam ettirmek isteriz" şeklinde konuştu.
Özellikle Ege'de gerginliğin azaltılması ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için yürütülen istikşafi görüşmelerin devam etmesi, Kıbrıs müzakerelerinde Rum kesiminin masadan çekilmesinden dolayı yaşanan aksamanın giderilmesi ve Doğu Akdeniz'deki gaz ve petrol sondaj çalışmalarının tek taraflı değil, birlikte yapılmasını istediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Bu konularda da Yunanistan'a önemli rol düşüyor. Hem müzakerelerin tekrar başlaması ve hızlandırılması hem de gerginliğin azaltılması için gerekli adımların atılmasında Yunanistan ile çalışmayı arzu ediyoruz. Syriza partisinde de bu anlayışın olduğunu gördük. Hatta Aleksis Çipras 'aynı ideolojilerden değiliz ama sizin Türkiye için yaptıklarınızı takdirle izliyoruz. Dolayısıyla eğer seçilirsek Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz' demişti. Yunanistan ile AB ilişkilerinin bu bu seçimlerden nasıl etkileneceğini kestirmek mümkün değil ama Türkiye'nin AB ile müzakere sürecine şimdiye kadar tüm iktidarlar destek verdi, en azından karşı olmadıklarını her zaman söylediler. Yeni gelecek iktidarın da bu sürece destek vereceğine ve engel olmayacağına biz inanıyoruz."
- Eğit donat programı -
Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi için yürütülecek eğit donat programında gelinen noktaya ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, bu konuda ABD ile çalışmaların sürdüğünü söyledi.
"Daha önce siyasi düzeyde bir çerçevenin belirlendiğini ve askeri düzeyde görüşmelerin başladığını belirtmiştik" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, bu süreçte bir ilerleme olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, en son Londra'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Brezilya'da Başkan Yardımcısı Joe Biden’a bu görüşmelere artık siyasilerin de katılmasını ve hız verilmesini önerdiğini ve her ikisinin de buna sıcak baktığını aktardı.
Çavuşoğlu, "Önümüzdeki görüşmelerde hep beraber oturup artık buna bir karar vermemiz ve başlatmamız lazım. Detaylar da bu alınacak kararlar sonunda netleşecek. Şu anda süreç seyrinde devam ediyor diyebilirim. Herhangi bir sorun yok" dedi.
- Macar bakan -
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto Çavuşoğlu'na gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.
Szijjarto, ülkesinin Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiğini belirterek, "Türkiye'yi Macaristanın ve AB'nin önemli bir ortağı olarak görüyoruz. Türkiye'nin AB ile tüm görüşme ve müzakereleri destekliyoruz" dedi.
Szijjarto, görüşmelerde ikili ve uluslararası konuların ele alındığını belirterek, Türkiye'nin Macaristan'ın etkili işbirliğine güvenebileceğini belirtti. Szijjarto, Macaristan'da "doğu açılımı" olarak adlandırdıkları bir politikaları bulunduğunu, bu noktada Türkiye ile ilişkilere ikili, bölgesel ve çok taraflı olarak büyük önem verdiklerini ifade etti.
Özellikle ekonomi ve ticaret alanında liderlerin belirlediği 5 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için çalışacaklarını söyleyen Szijjarto, bu kapsamda Macar Eximbank'ın şubat içinde İstanbul'da bir şube açacağını bildirdi. Macar bakan, iki ülkenin işletmelerinin daha da geliştirilmesi için 170 milyon dolarlık kredi açtıklarını ve Eximbank'ın da bir yatırım fonu tesis etme kararı aldığını dile getirdi. Eximbank'ın Türkiye ve Macaristan'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ortak projelerde birlikte çalışmasına yardımcı olmak amacını taşıdığını belirten Szijjarto, ortak olarak da Türk banka arayışı içinde olduğunu dile getirdi.
Szijjarto, 2014'ün ilk on ayında ikili ticaret hacminde yüzde 8 büyüme görüldüğünü, Macaristan'ın Türkiye'ye yaptığı ihracatın yüzde 13'ün üzerinde artış sağladığını kaydetti.
- Enerji güvenliği -
Türkiye'yi enerji güvenliği açısından da önemli bir ortak ülke olarak gördüklerini kaydeden Szijjarto, şöyle devam etti:
"Güney Akım'ın iptali nedeniyle yeni projeler arayışındayız. Türkiye de bu noktada çok önemli bir faktör. Anladığımız kadarıyla Rusya Güney Akım yoluyla Avrupa'ya aktarmayı planladığı doğalgazı Türkiye üzerinden iletmeyi planlıyor. Bu bağlamda biz de mümkün olduğunca kısa süre içinde Türkiye Rusya'dan doğalgaz almaya karar verdiğinde müzakerelere başlamak isteriz. Bu doğalgazın en azından bir kısmını Türkiye üzerinden Orta Avrupa'ya nasıl iletebileceğimiz konusunda görüşmelere başlamak isteriz."
Szijjarto, Sırbistan ve Makedonya ile yeni teslimat noktası konusunda görüşmelere başladıklarını kaydederek, alternatif güzergahlardan bir tanesinin gazın Türkiye üzerinden Yunanistan-Makedonya-Sırbistan'dan geçerek Macaristan'a iletilmesi olduğunu söyledi. TANAP projesinin de kendilerini sevindirdiğini dile getiren Szijjarto, doğalgaz sorununun çözülmesi açısında bu projenin de faydalı olabileceğini vurguladı.
Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı koalisyondan memnun olduklarını ancak gelecekte bu konu hakkında çok sıkı biçimde çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Szijjarto, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan'ın dahil olduğu dörtlü grubun, Türkiye ile ilişkileri daha da artırmasını ümit ettiğini belirtti.
Szijjarto, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun şubat sonu ya da mart başında Budapeşte'ye düzenleyeceği ziyareti sabırsızlıkla beklediklerini, bu kapsamda taraflar arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısının da yapılacağını söyledi.
Yunanistan'daki seçimlerle ilgili bir soru üzerine ise Szijjarto, her zaman halkın demokratik iradesine saygı duyduklarını vurgulayarak, "Yunan halkının kararına saygılıyız. Yeni hükümetle etkili işbirliği olacağını ümit ediyoruz" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.