'ABD başkanlığı kendi içinde 150 yılda bir yere getirmiş'

'ABD başkanlığı kendi içinde 150 yılda bir yere getirmiş'
 CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger "ABD tipi" başkanlık tartışmalarına ilişkin, "ABD bunu kendi içinde 150 yılda bir yere getirmiş. Bizde de...

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger "ABD tipi" başkanlık tartışmalarına ilişkin, "ABD bunu kendi içinde 150 yılda bir yere getirmiş. Bizde de demokrasiyi, laikliği, temel hak ve hürriyetleri, eşit yurttaşlığı, bunları koruyabilecek bir sistemi mevcudiyette sindirerek bir yere getirmek lazım" dedi.

 

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, "ABD tipi" başkanlık tartışmalarına ilişkin, "ABD bunu kendi içinde 150 yılda bir yere getirmiş. Bizde de demokrasiyi, laikliği, temel hak ve hürriyetleri, eşit yurttaşlığı, bunları koruyabilecek bir sistemi mevcudiyette sindirerek bir yere getirmek lazım." dedi.

 

Aksünger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki başkanlık sistemi tartışmalarının çok objektif bir şekilde yürümediğini belirterek, "Bana göre parlamenter sistem devam etmeli ancak kırık tarafları var, onarılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

 

Erdal Aksünger, "Benim şahsi fikrim, Türkiye'de laikliği, demokrasiyi, cumhuriyeti koruyacak olan bir denge denetleme sistemi ihtiyacı olduğu yüzde yüz görünüyor." diye konuştu.

 

ABD'deki başkanlık sisteminin 150 yıllık bir geçmişi olduğuna işaret eden Aksünger, şöyle devam etti:

 

"Onun sebebi de 1860'larda yaşanan kuzey-güney savaşından sonra bir denge denetleme sistemine ihtiyaç duyulması. Burada eyaletler baştan beri vardı. Amerika bir bütündü de eyaletler sonradan oluştu değil, eyaletler vardı zaten. Bu eyaletler ABD'yi oluşturdu. Burada şunu konuşmak lazım, ABD'deki başkanlık bir denge denetleme ile yürüyor, tek başına başkan, tek başına parlamento, tek başına senato bir şey ifade etmiyor. Ama asıl olan ABD'nin kendi rejimi, düzeni, ortak yaşam kültürü, demokrasisi veya işte laikliği, buna benzer konuların hepsi. Burada bizdeki problem, salt çoğunluğun üzerine oturtulup, salt çoğunlukla yapılmak istenmesi. Mesela eğitim sistemleri, rejim sorunları, yargı problemleri... Siyaset şu anda direkt yargının içine nüfuz etmiş durumda. Normalde kabul edilecek şeyler değil. Onun için üzerinde sağlıklı tartışma yapılması gerektiği vurgusu olması lazım."

 

-"Üzerinde tartışmak lazım"

 

 

"ABD tipi başkanlığın aynı şablonda bize uyması mümkün değil, üzerinde tartışmak lazım." ifadesini kullanan Aksünger, "Ortalığa atılan şeyi, iyi veya kötü birebir uygulamanın mümkünatı olmaz. Neden? Avrupa'nın geçirdiği 300 yıllık bir emek, sermaye, bir demokrasi savaşı var. ABD bunu kendi içinde 150 yılda bir yere getirmiş. Bizde de demokrasiyi, laikliği, temel hak ve hürriyetleri, eşit yurttaşlıkları, bunları koruyabilecek bir sistemi mevcudiyette sindirerek bir yere getirmek lazım." dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.