AB Bakanı Çavuşoğlu: ?Helal gıdanın merkezinin Türkiye'nin olması gerekir??
AB Bakanı Çavuşoğlu, TÜRKAK Bilgilendirme Toplantısına katıldı
AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, helal gıdanın merkezinin Türkiye'nin olması gerektiğini belirtti.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, helal gıdanın merkezinin Türkiye'nin olması gerektiğini belirterek, "TÜRKAK'ın helal ürün konusunda Türkiye'yi merkez yapması ülke ekonomisine büyük katkısı olacaktır" dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya İhracatçılar Birliği'nde düzenlenen TÜRKAK Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı. Bakan Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada, TÜRKAK'ın Türkiye'de üretilen her türlü ürün ve hizmetlerin uluslararası standartlarda belgeler ve uygunluğunu akredite ettiğini söyledi. Toplam 900 kuruluşun TÜRKAK'a akredite edildiğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, "TÜRKAK'ın bugün hem Avrupa Akreditasyon Birliği ve uluslararası laboratuvar akretitesyon birliğine üye olması ile yaptığı tüm belgelendirmelerin uluslararası tanınırlığı var. Herhangi bir belge veren kuruluş TÜRKAK'a akredite olduktan sonra o kuruluşun her türlü ürün ve hizmet sektörü, sadece Türkiye içinde geçerli değildir. Tüm Avrupa ve dünyada geçerlidir. Bunun çok faydası var" dedi.
Yapılan ihracatlarda yaşanılan sıkıntıların kontrol eksikliğinden kaynaklandığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Bir de tarife dışı engeller var. Teknik engeller var. Tarım ürünündeki kalıntı standartlarına uymuyor diyor. Çifte standart var. Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürün farklı oluyor, üye olmayan ülkeden giden standart farklı oluyor. Onu yiyen tüketicidir. O açıdan tüketicinin sağlığı esas alınmalıdır. AB bu çifte standarttan vazgeçmelidir. Tepki göstermesi gereken de tüketicilerdir. En önemlisi de kendi içimizde sorunları çözmemizdir. Ürünlerin kontrolleri yapılması, belgelenmesi ve ihracata gitmesi gerekir. Daha önce yaşadığımız sorunları bu anlayışla giderdik. Şimdi güvenli gidiyor" diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sınırdaki komşu ülkemize yanlış uygulaması da var. Biber ihracatında AB Türkiye'de kontroller yapılıyor ama her 10 TIR?dan birinin kontrol edilmesi istenmiş ama suistimal ederek her aracı kontrol ediyor. Zaman kaybı ve maliyet yaşanıyor. Böyle suistimaller de oluyor ama bu uygulamamız ihracatın karşısında en büyük engelleri kaldırıyor."
TÜRKAK'ın verdiği belgelerle saygın bir kurum olduğunu dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "15 bin kişiye eğitim vermiştir. Bizdeki bilginin iş adamının, laboratuvar sahibine de mutlaka aktarılması gerekiyor ki o standartları yakalayalım. TÜRKAK da üzerine düşeni yapıyor. Sadece Türkiye içinde değil, bir çok kıtada saygın kuruluştur. Davet ediliyor, eğitim veriliyor. Özellikle helal ürün konusunda TÜRKAK uzmanlaşmıştır. Merkezinin de Türkiye olmasını istiyoruz. Bu da kolay değil. Bazı ülkelerin de bu konuda çabaları var. TÜRKAK sayesinde diğer ülkelerin önündeyiz. İslam İşbirliği Teşkilatı da birlikte çalışmaktadır. Helal ürün konusunda İslam İşbirliği Teşkilatı ile çalışmalar yürütmek önemlidir. Geçen yıl İstanbul?da 60 ülkeden helal ürün konusunda akademisyenleri, uzmanları buluşmuştur. TÜRKAK helal ürün konusunda Türkiye'yi merkez yapması ülke ekonomisine büyük katkısı olacaktır. Bütün dünyaya helal etten tutunda, tüm helal ürünlerin Türkiye'den ihracat edildiğini düşünürseniz, 2023 hedeflerimize ulaşmamıza da çok büyük katkısı olacaktır. Antalya'dan da TÜRKAK'a ilgi var. 28 kuruluşumuz akredite olmuştur" dedi.
Toplantıda akreditasyon ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Toplantıya, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, TÜRKAK Yönetim Kurulu Başkanı ve AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel katıldı.
İSA AKAR-ADEM AKALAN-İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.