8. Uluslararası Türk Dünyası Kıbrıs’ta destan yazdı

8. Uluslararası Türk Dünyası Kıbrıs’ta destan yazdı
Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş, Uluslararası Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali’ni, 8’incisini KKTC’de yaptıklarını söyledi.

halise-tekbas.jpg

Çukurova Edebiyatçılar Derneği tarafından 8. Uluslararası Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali Türk dünyasından 10 ülkeden ve Türkiye genelinden katılan 100’lerce edebiyatçı ve sanatçı tarafından gerçekleşti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleşen 8. Uluslararası Şiir ve Müzik Festivali’nde ayrıca 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı nedeniyle de kutlamalar yapıldı. Etkinlikte Türk dünyasından gelen sanatçılar, şairler, solistler sahne aldı. Etkinlikte Atatürk ve Cumhuriyet konulu şiirler okundu. Duygu dolu anlar yaşandı. Geç saatlere kadar süren etkinlikte katılımcılar sanata adeta doydu

8.’İNCİSİNİ İSE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE GERÇEKLEŞTİRDİK

Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş, yaptığı açıklamada, 8.’incisini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdiklerini söyledi.

TEKBAŞ: BİZ BİRLİK OLURSAK DÜNYADA KİMSENİN GÜCÜ TÜRK’E YETMEZ

Yoğun bir çalışma ile festivallerini gerçekleştirdiklerini dile getiren Tekbaş, “Amacımız dünyada Türkçe konuşan kardeşlerimizi tek çatı altında bir araya getirip gönül köprüsü kurmak ve kardeşliğimizi pekiştirmek. Biz birlik olursak dünyada kimsenin gücü Türk’e yetmez. Çünkü 7 devlet bir milletiz. Kanımız canımız birdir. İlk kez festivalimizi Kıbrıs’ta yapmaya karar verdik ve yoğun bir çalışma sonrası festivalimizi gerçekleştirdik. İki gün Kıbrıs Kültür gezisi rehberler eşliğinde gerçekleştirdik” dedi.

BİZİ BİZE BAĞLAYAN, BİZİ BİZ YAPAN EDEBİYATTIR

KKTC Başbakanı Ünal Üstel’e teşekkür eden Tekbaş, “Bizi bize bağlayan, bizi biz yapan edebiyattır. Edebiyatı yaşatmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu yıl 8.Uluslararası Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivalini düzenlediğimiz program KKTC’nin Girne İlçesi’nde yapmaya karar verdik. Girne’de unutulmaz günler geçirdik. Uluslararası şair ve sanatçılar başta olmak üzere Türkiye’nin değişik illerinden gelenler, Girne’nin kültürünü yakından tanıdılar. Bizleri ağırlayarak, çok güzel bir misafirperverlik gösteren KKTC Başbakanı Ünal Üstel’e teşekkür ediyorum. Azerbaycan ÇED Onursal Başkanımız Ilgar Türkoğlu, Özbekistan Onursal Başkanımız Utkirbek Muhamedov, Kırgızistan Onursal Başkanımız Joldoşbek Monoldorov, Irak Kerkük Onursal Başkanı Eyüp Hikmet, festivalimiz için büyük çabalar harcadı Türk Dünyası için yapmış olduğu çalışmaları ve emeklerinden ötürü teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KKTC BAŞBAKANI ÜNAL ÜSTEL’E ZİYARET

Öte yandan, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, KKTC'de gerçekleşecek olan 8. Uluslararası Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali için on ülkeden ve Türkiye’den gelen sanatçıları kabul etti. Başbakanlık Şeref Salonu’nda gerçekleşen kabulde sanatçılara hitaben konuşan Başbakan Ünal Üstel, “Bugün Anavatan Türkiye Cumhuriyeti dışında bizi tanıyan, koruyan kapısını çalacağımız başka bir ülke yoktur. Bu nedenle Türk dünyası bizler için çok önemlidir. İlerleyen süreçte Türk dünyasının sizler gibi değerli başka sanatçılarıyla da bizim sanatçılarımızı bir araya getirmek bizi mutlu edecektir” dedi.

TARİHİ ZİYARET

Başbakan Ünal Üstel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk dünyası içerisinde yer alması adına yapılan çalışmalara bir kez daha vurgu yaparak, geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’a yapılan tarihi ziyareti de anımsattı. Başbakan Ünal Üstel, Azerbaycan’a yaptıkları ziyarette Yeni Azerbaycan Partisi’nin üst düzey yetkilileriyle bir araya geldiklerini, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı tarihsel görüşmeyi de hatırlattı.

TÜRK DÜNYASI İÇİNDE YAVAŞ YAVAŞ YERİMİZİ ALIYORUZ

Üstel, “Türk Dünyası içinde yavaş yavaş yerimizi alıyoruz. Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler de iki kez yaptığı KKTC’yi tanıyın çağrısının ardından Türk Dünyası Teşkilatı’na gözlemci üye olduk ve bu sürecin ardından yavaş yavaş ülkelerimiz arasındaki bağlar daha da güçlenmeye başladı. Bundan sonra da hem işbirliğimiz hem de bağlarımız güçlenmeye devam edecektir. ‘Üç devlet bir millet” şiarıyla, KKTC olarak dünyayla kucaklaşma vizyonumuzla, Anavatan Türkiye emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TEKBAŞ DUYDUKLARI MUTLULUKLARI DİLE GETİRDİ

Kabulde sanatçılar adına grup başkanı olarak söz alan Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş da, KKTC’de bulunmaktan duydukları mutluluğu ifade etti.

PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ

Son olarak ise Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı anısına tüm katılımcılara plaket ve Atatürk madalyası takdim edildi. Hatıra fotoğraflarının çekildiği festivalde aynı zamanda Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda kutlandı. Çukurova Edebiyatçılar Derneği (ÇED) Onursal Başkanları günün anlam ve önemine uygun konuşmalar yaptı. Burada derneğin Türkmenistan ve Tataristan onursal başkanları ilan edildi. Onursal başkanların tümüne emeklerinden ötürü plaketler takdim edildi.

Şiirlerin Türkiye Cumhuriyetine ve Atatürk'e ithaf edildiğini not edeyim. Azerbaycan Ayaz Arabaçi, Adile Nezer, Zaki Zeki Bayram, Zahid Avşar Eloğlu, araştırmacı-yazar Jale Cəfərova, Tataristan Yazarlar Birliği başkanı Rkail Zaydulla, Tataristan Yazarlar Birliği sekreteri Rüstem Galiulli, Kırgızistan Ulusal Yazarlar Birliği sekreteri, ÇED Onursal Başkanı Zoldoşbek Monoldorov, Kırgız Operası solisti Tiyatro Bakyt Almabekov, şair Nurkan Ko Ychumanova'nın Özbekistan'dan ÇED Fahri Başkanı, hukuk doktoru Utkirbek Muhamedov, Özbek Yazarlar Birliği temsilcileri-şairler Abdurasul Cumakul, Sirojiddin Rauf, Sahiba Azamova, şair-tercüman Dilbar Haydarova, Kazakistan'dan Profesör-doktor, şair-yazar Akylbek Shayakhmet, Türkiye'den Hayrettin Yazıcı, Şükran Bayrak, Irak-Türkmen'den şairler,

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.