7. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri sona erdi

7. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri sona erdi
- Cumhurbaşkanlığı himayesinde bu yıl 7. kez düzenlenen "Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" programı Tarihten Günümüze Mevlid-i Şerif Sempozyumu ile sona erdi.

İSTANBUL (AA)

Kovid-19 nedeniyle iki yıl çevrim içi düzenlenen etkinlik, Bağlarbaşı Kongre Merkezi'nde Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda kişinin katılımıyla 30 Kasım-4 Aralık arasında gerçekleşti.

Programın son gününde Türkiye'de ve dünyada Hz. Muhammed'in doğum gününü ve hayatındaki önemli kesitleri kapsayan Mevlid-i Şerif örneklerinin ele alındığı "Tarihten Günümüze Mevlid-i Şerif Sempozyumu" yapıldı.

Prof. Dr. Halil İbrahim Kaçar'ın başkanlığındaki oturumda Hint Yarımadası'nda Mevlid-i Şerif örnekleri ve farlılıklarla ilgili sunumlar yapıldı.

Oturumda söz alan Muhammed Nurul Hasan Han, Hint Yarımadası'ndaki Mevlid-i Şerif merasimlerine ilişkin bir sunumda bulundu.

Hindistan ve komşu coğrafyalarda Hz. Muhammed'in hayatına ve hadislere çok ciddi önem verildiğini anlatan Han, "Sahabi ve tabiinde Efendimizin hayatını anlatan mevlit kutlaması yoktu çünkü onların kalbinde ve akıllarında Peygamber hayatı ve hatıraları çok canlıydı. Fakat sonraki dönemlerde Hz. Muhammed'in hayatını anlatmak ve hatıralarını canlı tutmak çok önemli hale geldi. Bu yüzden mevlit devletten devlete, hatta köyden köye farklılık göstererek coşkuyla kutlandı ve kutlanmaya devam ediyor." diye konuştu.

Han, Hint coğrafyasında özellikle son 200 yıldır kutlamaların arttığını belirterek "Mevlitler alimler tarafından genellikle olumlu bir gelişme ve kutlama olarak ele alınıyor. Mevlide bidat diyenler de var ama bunların niyetleri farklı." dedi.
Programda konuşan Dr. Hakkun Nebi de "Hint ve Sind ulemasının eserlerinde Resulullah sevgisi ve Mevlid-i Şerif "başlıklı tebliği sundu.

Hz. Muhammed'in yaşamını ve temsil ettiği İslam'ı her şeyden çok önemseyen milyonlarca insan olduğunu anlatan Nebi, şunları kaydetti:

"Peygamber, bizim karanlık denizde aradığımız nur. O nuru kaybedersek ruhunu kaybeden bir bedene, cesede dönüşürüz. Bu çok önemli programda dünyanın dört bir yanından gelenler var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Çok güzel bir program oldu."

Prof. Dr. Velican Kadirov da "Özbekistan'da Mevlid" başlıklı sunumunda ülkesindeki kutlamaları ve edebiyat yansımalarına değindi.
Orta Asya cumhuriyetlerinde de mevlit kutlamalarının yaygınlaştığını anlatan Kadirov, Hz. Muhammed sevgisinin tüm coğrafyalara yayıldığını aktardı.
Sempozyumun son oturumunda Doç. Dr. Mehmet Ayhan'ın başkanlığında "İslam Coğrafyasında Mevlid-i Şerif" başlıklı oturum düzenlendi.

Oturumda, Abdurrahman Mihçioğlu, "Mağrib'de Mevlid Geleneği", Cenan Hasic "Boşnakça Mevlid Tercümeleri", Salih Yılmaz ise "Almanca Yeni Bir Mevlid-i Şerif Tercümesi Üzerine" başlıklı tebliğ sundu.

7. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri sempozyumun ardından sona erdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.