7 bin 500 işçi alacaklar

7 bin 500 işçi alacaklar
Türkiye ekonomisine olan güven, şirketlerin 2012 yılı planlarına da yansıdı.Bu yıl içinde yatırım gazına basacak olan şirketlerden Migros 4 bin 500,...



Türkiye ekonomisine olan güven, şirketlerin 2012 yılı planlarına da yansıdı.

Bu yıl içinde yatırım gazına basacak olan şirketlerden Migros 4 bin 500, Domino?s Türkiye 1500, Halkbank 1000, Bimeks 500 kişiyi işe alacak. Hükümet, 2012 yılında Türk ekonomisinin yüzde 4?e yakın bir büyüme sergileyeceğini açıkladı. Ancak şirketler bu oranın üzerinde bir büyümegerçekleştirileceğine inanarak planlarını ona göre yapıyor. Türkiye?nin önde gelen 4 şirketi dün düzenlediği basın toplantısında ile 2012 yatırım ve istihdamhedeflerini açıkladı.Verilen bilgiye göre, bu yıl içindeMigros 4 bin 500, Domino?s Pizza 1500,Halkbank 1000, Bimeks 500 kişiyi işe alacak.

İşte şirketlerin hedefleri:


Haftada 2 mağaza açacak


Perakende sektörünün önemli oyuncularından
Migros Genel Müdür Özgür Tort, 2011'de yüzde 11'lik artışla 5.7 milyar lira ciro elde ettiklerini, 2012'de bu rakamı 6.4 milyar liraya çıkaracaklarını söyledi. 2012'de her hafta 2 mağaza açacaklarını ifade eden Tort, "Türkiye genelinde 720 mağazamız var. Hedefimiz bu yıl içinde 100'den fazla yeni mağaza açmak" dedi.

150 milyon lira yatırım


2011 yılında 150 milyon civarında yatırımla 77 mağaza açtıklarını kaydeden Tort, 2012'de de aynı miktarda yatırım yapacaklarını söyledi. Migros çatısı altında 16 bin kişinin çalıştığını belirten Tort, "Yeni açacağımız mağazalarla birlikte 4 bin 500 kişiyi daha işe alacağız. Bu da yaklaşık her iş saatinde 2 yeni çalışan anlamına geliyor" diye konuştu.

Ortadoğu'da istikrarı bekliyoruz


Genel Müdür Tort, yurtdışı yatırımları hakkında da bilgi verdi. Tort, Kazakistan ve Makedonya pazarlarına yoğunlaşacaklarını belirterek, "23 mağaza ile Kazakistan'ın pazar lideriyiz. Makedonya'da da 5 mağazamız var" şeklinde konuştu. Balkan ülkelerinde organize perakendenin ilerlediğini, Ortadoğu'da bu alanda büyük boşluk olduğunu söyleyen Tort, bölgede politik durum istikrara kavuşunca yurtdışı yatırım planlarında birinci önceliklerinin Ortadoğu olacağını ifade etti.

Şubeleşmede zirveye oturdu


Yemek sektörünün önemli firmalarından Domino's Pizza, 2011'de Türkiye'de 59 restoran açtı. Domino's Pizza, bu rakamla Hindistan'ı geride bırakarak dünya genelinde en çok şubeleşen Domino's oldu. Domino's Pizza Türkiye Müdürü Aslan Saranga, 2012'de 70 restoran ve Gaziantep'te üretim merkezi açacaklarını söyledi.

40 milyon lira yatırım


2012'de 40 milyon liralık yatırım yapacaklarını ifade eden Saranga, "36 ilde şubemiz var. Yeni restoranlarla birlikte bu sayı 46 olacak. 3 bin olan çalışan sayımızı da bu yıl 4 bin 500'e çıkaracağız" dedi. Saranga, 2011'de 212 milyon lira olan cirolarını bu yıl 315 milyon liraya çıkarcaklarını bildirdi.

Yeni açacakları restoranların büyük bir kısmının Doğu'daki illerde olacağını belirten Saranga, "Doğudaki restoranlarımızdan evlere servis oranı yüzde 40, İstanbul'da bu oran yüzde 75. Bu nedenle doğu illerde restoranlara daha fazla masa koyuyoruz" diye konuştu. Yeni kampanyaları hakkında da bilgi veren Saranga, pizzalarına Türk damak tadına
uygun baharatlarla yeni sos eklediklerini, yeni sosu beğenmeyen müşterilerine para iadesi garantisi vereceklerini sözlerine ekledi.

Bimeks yüzde 50 büyüyecek


Teknoloji perakendeciliğinin önemli temsilcilerinden Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar, geçen yıl pazar yüzde 14 büyüdüğünü, ancak Bimeks'teki büyümenin 49 olduğunu söyledi. Bayraktar, "396 milyon lira ciroya ulaştık. 20 yeni mağaza açarak 56 mağazaya çıktık. Kârımız da yüzde 300 arttı ve 4 milyon lira oldu" dedi. Bu yıl franchiselarla birlikte 500 kişiyi işe alacaklarını ifade eden Bayraktar, mağaza sayısını 76'ya çıkaracaklarını kaydetti. Bayraktar, "Bu yıl ciroyu da yüzde 50 artışla 600 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Bir yabancıdan kurtulduk


Arif Bayraktar, geçmiş toplantılarda 2 yabancı rakiplerinin Türkiye'den çıkacaklarını söylediklerini hatırlattı. Bayraktar, Best Buy'u kast ederek "Birinden kurtulduk. Önümüzdeki 10 yıl içinde büyük metrekareli bir marka daha gidecek" şeklinde konuştu.

Sokağa inmeyen yaşayamayacak


Bimeks Başkanı Murat Akgiray, yaşanılan krizin sebebini globalleşme ve internete bağladı. İnternet sayesinde bir ürünün fiyatının rahatlıkla öğrenilebildiğini ifade eden Akgira, "Artık interneti mağazalarla destekleme, iki işi birlikte yürütme dönemi başladı. Sokağa inmeyen webşirketleri yaşayamayacak" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.