66 bin kadına piyango vurdu

66 bin kadına piyango vurdu
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadın girişimciliği ve istihdamı konusunda kolları sıvadı ve yeni bir çalışma başlattı...Kadınlara 8 yılda...


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadın girişimciliği ve istihdamı konusunda kolları sıvadı ve yeni bir çalışma başlattı...

Kadınlara 8 yılda geri ödemeli faizsiz kredi imkanı sunan bakanlık kadınları kendi işlerinin patronu yapacak. Bakanlığa kadınlar tarafından getirilen 17 bin projeden 66 bin kadın yararlandı.

Geri ödeme faizsiz

Bakanlık, bu çalışmada ?Gelir Getirici Proje Destek Programı?nı kadınlar için yeniden şekillendirdi. Projelere her türlü maddi destek bakanlık tarafından sağlanıyor. Kendi işini kuran kadınlar daha sonra sıfır faizle ilk 2 yıl ödemesiz, geri kalanı da 6 yılda 6 eşit taksitler halinde ödüyor.

Meyvecilik için 11 yıl

Ayrıca kırsal alanda meyvecilik projelerinde ise geri kredi ödemesi 11 yıl olarak belirlendi. Meyvecilik projeleri için destek alan bir kişi borcunu ilk 5 yıl ödemesiz sonraki 6 yıl 6 eşit taksitler halinde ödeyecek. Verilen desteklerde başarılı görülen projelerin son bir yıllık geri ödemesi de hibe edilecek.

En çok 15 bin lira

Programla girişimcilerin kentlerde iş kurabilmesi veya kırsal alanda yöre şartlarına uygun üretim yapabilmesi için kişi başına en az 3 bin, en fazla ise 15 bin lira kredi desteği verilmesi kararlaştırıldı.

Projelere destek sağlayan bakanlık, geri ödeme periyoduna giren projelerde borç ödeme oranını yüzde 66 olarak tespit etti. Buna göre projelerden yararlanan kadın girişimcilerin yüzde 90?ı borcunu geri ödedi.

Özgüven sağladı

Proje kapsamında destek olunan alanlarda kadınlarla görüşmeler de yapıldı. Kendi işlerini yürütmekten dolayı mutlu olduklarını belirten kadınlar, iş sayesinde özgüven kazandıklarını dile getirdiler.

Bilgi ve beceri çok önemli

Projeye katılma şartlar şöyle:

*Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık gelir almayanlar.

*Proje konusu işin gerektiği bilgi ve beceriye sahip olan kişiler.

*Fon kaynaklarıyla desteklenen gelir getirici projelerden yararlanmamış olanlar.

*Aktif esnaf olmayanlar.

*Bankalardan kredi çekme imkanı olmayan yoksul vatandaşlar.

Bağımsız üyeler için kota hareketi başladı

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, halka açık şirketlere üçte bir oranında bağımsız yönetim kurulu üyesi kotası getiren SPK düzenlemesinin uygulanmasında, kadın üyelere öncelik verilmesi amacıyla bir proje tasarladı. Proje İsveç Başkonsolosluğu?nun sağladığı hibe yardımı ve Egon Zehnder International?ın stratejik desteği ile başlatıldı. Bu kapsamda şirketlerin bağımsız yönetim kurulu üyelerinde bulunmasını istedikleri yetkinlik ve deneyim veri tabanındaki kadınlarla eşleştirilecek. Çalışmaların ilk aşaması aralık ayında tamamlanacak.

Lütfi ERDOĞAN/ BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.