60 bin lükse ?vurgun? denetimi
Gümrük Bakanlığı, 2007?den itibaren yurtdışından getirilip galerilerde satılan 60 binin üzerindeki lüks aracı incelemeye aldı. Suç ortaya çıkarsa ithalatçılar hapse girecek, vatandaşın elindeki araçlara ise el konulabilecek...
Gümrük Bakanlığı, 2007?den itibaren yurtdışından getirilip galerilerde satılan 60 binin üzerindeki lüks aracı incelemeye aldı. Suç ortaya çıkarsa ithalatçılar hapse girecek, vatandaşın elindeki araçlara ise el konulabilecek...
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı?nın, yasal distribütörlerin dışında farklı yollarla Porsche, Land Rover, BMW, Mercedes, Hummer gibi lüks otomobil ve cipleri yurtdışından getirip satan galeri ve ithalatçılara yönelik başlattığı soruşturmada sona yaklaşılıyor. Çalışmanın, 2007- 2011 döneminde getirilen 60 binin üzerindeki aracı kapsadığı öğrenildi.
Kaçakçıya 5 yıl hapis
Gümrük Bakanlığı denetim elemanları, yurda giren ithal araçlarla ilgili yaptığı incelemelerde evrakta sahtecilik yapılarak araçların değerinden düşük gösterilip gösterilmediği ile bu araçların ikinci el olup olmadığını araştırıyor. Aynı şekildeMaliye Bakanlığı da olayı vergi kaybı yönüyle soruşturuyor.
Soruşturma raporlarının bir bölümünün savcılıklara ulaştırıldığı, önemli bir bölümünün üzerinde ise çalışıldığı öğrenildi. Olası davalarda kaçakçılık suçunun işlendiği yönünde mahkeme kararı çıkması durumunda firma yöneticileri hakkında 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası uygulanabileceği belirtildi.
Araçlara el konulabilir
Konuya ilişkin bilgi veren yetkililer, aynı mahkemelerin bu araçları satın almış vatandaşların durumuyla ilgili de karar vermesi gerekeceğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptılar: ?Yasalar kaçakçılık yoluyla yurda girmiş eşyalara el konularak devlet tarafından satışa çıkarılmasını emrediyor. Ancak yasada, ?üçüncü iyi niyetli kişilere ait olmamak kaydıyla? ifadesi var. Bu konuda inisiyatif hakimlerde. Mahkemelerden araçların vatandaşın elinden toplatılması ya da araç bedellerinin doğrudan ithalatçılardan tahsil edilmesi yönünde kararlar çıkabilir. ?
Faturada sahtecilik var mı?
Gümrük Bakanlığı, bu araçların gerçek bedel üzerinden faturalandırılıp faturalandırılmadığını araştırıyor. Bu amaçla birçok ülkeden ilgili araçlarla ilgili resmi bilgi isteniyor. Beyan edilen fatura tutarı ile ilgili ülkelerden gelen fatura bilgisi karşılaştırılıyor. Ayrıca araçların gerçekten sıfır olup olmadığı da bilgi paylaşımı yoluyla inceleniyor. Yetkililer, bilgi akışının yavaş ve yetersiz olması nedeniyle incelemenin uzadığına işaret ettiler.
Daha ucuz olduğu için tercih ediliyor
Türkiye?deki 100 ila 150 firma, başta Almanya olmak üzere çeşitli ülkelerden, ana üreticiler yerine bayilerden topladığı araçları gümrüklerden geçirip galerilerde yüzde 20-30 düşük fiyatlarla satabiliyor. Bu işlemin ikinci el eşya ithalatımı yoksa sıfır eşya ithalatı mı olduğu konusunda belirsizliğin sürdüğü ifade edildi. Soruşturmalara tepki gösteren bu tür ithalatçılar incelemelerin distribütörlerin işine yaradığı, bu sayede tekel durumu koruyup vatandaştan daha yüksek kazanç elde etme fırsatı buldukları iddiasını dile getiriyorlar.
ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.