6. Filo'nun rotası kan dökecek!

6. Filo'nun rotası kan dökecek!
Libya'daki isyanı gerekçe gösteren ABD'nin 6. Filosu'ndan 2 gemi, Süveyş'i geçerek Akdeniz'e girdi. Libyalı muhalifler, Kaddafi'nin paralı askerlerine karşı...



Libya'daki isyanı gerekçe gösteren ABD'nin 6. Filosu'ndan 2 gemi, Süveyş'i geçerek Akdeniz'e girdi. Libyalı muhalifler, Kaddafi'nin paralı askerlerine karşı BM destekli hava saldırısı çağrısı yaparken, Kaddafi ise, ABD veya NATO ülkesine müdahale ederse "binlerce Libyalının öleceği" tehdidinde bulundu. UCM savcıları, 6 bin kişinin öldüğü iddia edilen Libya konusunda soruşturma açtı


ABD'nin 6'ncı Filo'ya ait iki savaş gemisini Süveyş üzerinden Akdeniz'e göndermesi üzerine bölgede sular iyice ısındı. ABD'nin USS Kearsarge ve USS Ponce adlı iki savaş gemisi, Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e girdi. Olası bir müdahalenin nelere mal olabileceği tartışması başlarken, önceki gün üzerine düşeni yapmakta hazır olduğu mesajını veren İngiltere'nin Başbakanı David Cameron ise operasyon konusunda geri adım attı. BM Genel Kurulu'nun, Libya'nın İnsan Hakları Konseyi'ne üyeliğini askıya almasının ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi savcıları Libya konusunda soruşturma açtı.

iSYANCILAR: BM HAVADAN VURSUN

İsyancıların kurdukları Milli Libya Konseyi'nin sözcüsü ise, Kaddafi'nin paralı askerlerine karşı BM destekli hava saldırısı çağrısında bulundu. 17 Şubat Devrimi Sözcüsü Mustafa Geryani de, "Kaddafi'nin tabutuna çivi çakmak için, hava saldırıları konusunda dış destek talep edeceğiz" dedi. İstifaya yanaşmayan Kaddafi ise, ABD veya NATO ülkesine müdahale ederse "binlerce Libyalı'nın öleceğini" iddia ederek, "İtalyanların kölesi olduğumuz gibi bir kez daha köle olmayacağız" dedi.

TOPLAM 6 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan Libya'da başkent Trablus'a ilerleyen muhalifler, dün petrol konusunda stratejik öneme sahip Marsa el-Brega için askerlerle çarpıştı. El Cezire, savaş uçaklarının, muhaliflerin denetimindeki Ecdebiye kasabasını bombaladığını aktarırken, Kaddafi'ye bağlı güçlerin, Marsa el-Brega'daki petrol terminali ile havalimanının kontrolünü yeniden ele geçirdiği bildirildi. Olayda 10 kişinin öldüğü kaydedildi. Libya İnsan Hakları Birliği'nin iddiasına göre, şiddet olaylarında toplamda 3 bini Trablus'ta olmak üzere 6 bin kişi öldü.

Dünyaya meydan okudu: BAŞKAN DEĞİLİM Kİ İSTİFA EDEYİM

Halk yönetiminin 34. yıldönümünde taraftarlarına hitap eden Muammer Kaddafi, "Benim iktidarda olduğumu iddia eden herkese meydan okuyorum. Benim istifa edecek bir unvanım da yok. Cumhurbaşkanı, başkan değilim" dedi. Dünyanın iktidarı halkın ellerine veren Libya sistemini anlamadığını söyleyen Kaddafi, "70'lerde devrim yaptım ve gücü halka devrettim. Ben sadece devrimin sembolü durumundaydım" diye konuştu. Kendisinin arkasında halkın olduğunu söyleyen Kaddafi, "Peki onların ardında kim var, yabancılar var, yabancı kaynaklı medya var" dedi. Liderim senin için ölürüz diyenler oldu. Beni çok şaşırtıyor ve mutlu ediyorlar" diyen Kaddafi'nin, "Uydu kanallarını seyretmiyorum, kitap okuyorum, halkımın arasına karışıyorum" sözleri dikkat çekti. Libya'da bir iç sorun bulunmadığını savunan Kaddafi, olaylarda ölenlerin sayısının 150 olduğunu iddia etti. Kaddafi, 1976'da yayımladığı "Yeşil Kitabı"nı temel olarak alarak, halkın görüşlerini "halk komiteleri" aracılığıyla sunabilmesine olanak tanıyan "Cemahiriye Sistemi"ne 2 Mart 1977'de geçti.

'Nikaragua'ya git' baskısı

İsrail Ordu radyosu, oğullarının, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye, ülkeyi terk ederek Nikaragua'ya iltica etmesi konusunda baskı yaptıklarını öne sürdü. Habere göre, Kaddafi'nin oğulları, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ile görüşüp, bu konuda onay aldı. İltica girişimine ABD'nin de destek verdiği öne sürüldü. Ortega 2009 yılında Kaddafi'ye 'Uluslararası İnsan Hakları Ödülü'nü vermişti.

Petrol yataklarına musallat olacaklar

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD ve müttefiklerinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki bazı ülkelere müdahale için bahane peşinde olduğunu, ancak bölge halklarının buna izin vermeyeceğini söyledi. Ahmedinejad, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya askeri müdahalede bulunursanız, bölge halkları ayağa kalkacak ve askerleriniz için mezar kazacak. Dünyanın neresinde diktatörlük, zorba ve halk karşıtı rejim varsa ABD ve onun müttefiklerince destekleniyor" dedi. "Bölgedeki katillere silahları kimler verdi, Ortadoğu, İslam ülkeleri, Kuzey Afrika ve Avrupa'daki ABD askeri üsleri ne yapıyor?" diye soran Ahmedinejad, "Amerikan askeri üsleri, halkları değil diktatörleri savunmak için kuruldu. ABD ve müttefiklerinin yeni planı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki petrol ve doğal gaz yataklarına musallat olmak içindir" dedi.

Bu işte parmağı var dedirtecekler mi?

ABD'nin Akdeniz'e savaş gemileri göndermesiyle Libya'ya askeri müdahale ihtimalleri artıyor gibi görünse de, bunun bölge halkında "petrolle ilgili olarak sömürgecilik döneminin yeniden başladığı" veya protestoların arkasında "ABD'nin parmağı" olduğu gibi algılara yol açabilecek olmasının bu ihtimalleri zayıflattığı yorumları da yapılıyor. Bir diğer olumsuzluk ise Ortadoğu'da otoriter rejimi yıkmaya yönelik müdahalenin, beklenenin aksine diğer otoriter yönetimleri güçlendirme ihtimali olarak görülüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.