5G için 'iş birliği' vurgusu
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca, "Türkiye'nin 5G teknolojisine ilişkin çalışmalarında başarılı olması için üniversite ve sanayi iş birliğinin de olması gerekir. Ancak bu şekilde Türkiye dünyanın en yeni teknolojisi olan 5G'ye geçen ilk ülkelerden biri olur" dedi.
ANKARA (AA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Türkiye'nin 5G teknolojisine ilişkin çalışmalarda başarılı olması için kamu, üniversite ve sanayi iş birliğinin de olması gerektiğini belirterek, "Ancak bu şekilde Türkiye, dünyanın en yeni teknolojisi olan 5G'ye geçen ilk ülkelerden biri olur." dedi.
Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin dünyada hızla geliştiğini, Türkiye'nin de bu hıza ulaşmak amacıyla 5G'ye yönelik yaptığı çalışmaya değindi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 5G ile ilgili çalışmaların başlatıldığını hatırlatan Karaca, "Türkiye'nin 5G teknolojisine ilişkin çalışmalarında başarılı olması için kamu, üniversite ve sanayi iş birliğinin de olması gerekir. Ancak bu şekilde Türkiye dünyanın en yeni teknolojisi olan 5G'ye geçen ilk ülkelerden biri olur." diye konuştu.
Yerli üretime büyük önem verildiğinin altını çizen Karaca, "Bilişim teknolojilerinde sadece Türkiye’de değil dünyada iddialı olmamız için yerli üretime önem vermeliyiz. BTK’nın bu konudaki çabası ve üniversite ile yerli sanayinin gayretleri ile başarılı olunacağına inanıyorum. Bunun için bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin de istekli ve iddialı olması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
"İTÜ'de 5G takımı kuruldu"
Sanayinin yıllardır bu tür çalışmaların içinde olduğunu ancak henüz kurumsal bir yapının kurulamadığını ifade eden Karaca, dünyadaki modellere bakıldığında sistemin devlet-sanayi-üniversite iş birliğiyle yürütüldüğünü kaydetti.
Karaca, bu kapsamda bilgi ekonomisinin önemini vurgulayarak, İTÜ olarak gelecek teknolojide Türkiye'nin payı olması için çalışmalara başladıklarını ve üniversite içinde 5G takımı kurduklarını söyledi. İTÜCELL adı altında bir açık alan test, ölçme ve araştırma merkezi oluşturduklarını anlatan Karaca, bunu araştırma geliştirme yapan herkese açacaklarını ifade etti.
Gelişmiş ülkelerde "sanayiye hizmet, devlete hizmet" modelinin ön plana çıktığını anlatan Karaca, her türlü çalışmada çözüm ortağı olması gereken üniversitelerin gelişmesiyle toplumun refahının ve sanayiyle iş birliğinin artacağını kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.