5+1 gayriresmi Kıbrıs konferansı ikinci gününde Cenevre'de devam ediyor
Cenevre/Ankara
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başkanlık ettiği konferansta, günün ilk oturumu TSİ 11.20'de başladı.
Guterres, toplantının açılış konuşmasını yaptıktan sonra sırasıyla Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab söz aldı.
Ardından Guterres, heyet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Türk heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da ikili temaslarına devam etti.
Çavuşoğlu ile Guterres görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le görüştü.
Görüşmeyi, Twitter hesabından paylaştığı mesajla duyuran Çavuşoğlu, "Gayriresmi 5+BM toplantısına ev sahipliği yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüştük. Kıbrıs’ta çözüm, iki tarafın uluslararası eşit statüsüne ve egemen eşitliğine dayanmalı." ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, tüm bölge için barış ve istikrarın ancak Ada’daki iki devletin iş birliğiyle mümkün olabileceğinin altını çizdi.
Bakan Çavuşoğlu, en son BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'le bir araya geldi.
Görüşmeyi, Twitter hesabından paylaştığı mesajla duyuran Çavuşoğlu, "Suriye’deki son gelişmeleri ele aldık. Anayasa Komitesi ve siyasi sürece desteğimizi yineledik." ifadesini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu görüşmelerin ardından TSİ 16.00'da BM Cenevre Ofisi'nden ayrıldı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik önerisine tam destek verdik
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Twitter hesabından paylaştığı diğer mesajında, konferans kapsamında aynı zamanda federal çözümün neden mümkün olamayacağını anlattıklarını belirtti.
Çavuşoğlu mesajında, "Cenevre’de Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü vizyonuna ve buna yönelik önerisine tam destek verdik. Adil, kalıcı ve sürdürülebilir çözüme ancak Ada’daki gerçekler temelinde ulaşılabilir." ifadesine yer verdi.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Pozisyonumuzda bir değişiklik yok, olmayacaktır da
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM binasında bugün tüm katılımcıların bulunduğu ana oturumun ardından açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Tatar, toplantıda garantör devletlerin dışişleri bakanlarının da kendi değerlendirmelerini yaptıklarını, Birleşmiş Milletler binasındaki programın ikili görüşmelerle devam edeceğini belirtti.
Sunumunda Türk tarafının vizyonunu yinelediğini dile getiren Tatar, 40 dakika süren konuşmasında, neden Kıbrıs'ta iki eşit egemen devlet talep ettiklerini gerekçeleriyle anlattığını söyledi.
"Eski mealde hiçbir netice alınamayacağını herkes biliyor"
Tatar, şöyle devam etti:
"Biz açık ve net kendi görüşlerimizi ifade ettik. Bizim pozisyonumuzda herhangi bir değişiklik tabii ki yoktur, olmayacaktır da. Kendi pozisyonumuzu bize verilen zaman diliminde detaylı ve gerekçeli şekilde anlattık. O günden bugüne çok şeylerin değiştiğini, konjonktürün ve şartların değiştiğini, 1960'lardan başlayıp Crans Montana'da, ondan önce Annan Planı'nda olanlar, dünyanın, BM'nin, AB'nin Kıbrıslı Türklere yaptığı haksızlığı anlattım. Oradaki havayı ve nabzı yokladığımda ne kadar haklı olduğumuzu herkesin bildiğini gördüm. Herkes de ona göre bu işe bir yön verecektir çünkü eski mealde hiçbir netice alınamayacağını herkes biliyor."
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'na da teşekkür eden Tatar, Çavuşoğlu'nun konuşmasının tamamında Kıbrıs Türk tarafının pozisyonuna destek verdiğinin altını çizdi.
"Bizim pozisyonumuzda söylediğimizin gerisine düşecek halimiz yoktur"
Rum basınında, Genel Sekreter'in "iki egemen eşit devlet söylemine olumlu yanıt vermediği" şeklindeki iddiaların sorulması üzerine de Tatar, "Onlar dilediğini söyleyecek, Genel Sekreter bizi davet ettiğinde ne söylediğimizi bilerek davet etmiştir. Kendisi de dün bize birtakım şartların var olduğunu ama iki tarafı bir araya getirmek için şartları zorladığını söyledi. Bunu söylediğine göre herhalde bir şey diyecektir, bekleyip göreceğiz. Bizim pozisyonumuzda söylediğimizin gerisine düşecek halimiz yoktur." şeklinde konuştu.
Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in ise kendi açısından yaptığı konuşmada 2017'de Crans Montana sürecinde gündeme gelen Guterres belgesine atıf yaptığını söyledi.
KKTC Başbakanı Saner: "Bugün Cenevre'de en yoğun gün olacak"
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersan Saner, Bayrak Radyo Televizyonu'nda (BRT) yayımlanan "Manşet +" programına Cenevre'den canlı bağlantı ile konuk oldu.
Henüz arzuladıkları noktaya ulaşılmadığını dile getiren Saner, "Bu görüşmelerin nasıl yansıyacağını hep birlikte göreceğiz." dedi.
Saner, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile sürekli temas halinde olduklarını kaydederek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs Türk halkının duruşunu net bir şekilde anladığını söyledi.
Saner, "Cenevre'de bugün en yoğun gün olacak. Birçok olay masada şekillenecek ve nasıl bir yol haritası belirleneceği ortaya çıkacak. Kıbrıs Türk halkının ambargoların altında, izolasyonların altında bir 53 yıl daha geçirmesini kimse beklemesin, bu mümkün değildir." ifadesini kullandı.
İkinci oturum 20.30'da
Heyetler BM Cenevre Ofisi'nde günün ikinci oturumu için TSİ 20.30'da yeniden buluşacak.
Toplantılar basına kapalı gerçekleşiyor.
BM Genel Sekreteri Guterres, akşam da heyet başkanları onuruna gayriresmi akşam yemeği verecek.
Konferans yarın sona erecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.