'3 milyar Euro kaynağa ilişkin ihtiyaç analizi çalışmaları devam etmektedir'

'3 milyar Euro kaynağa ilişkin ihtiyaç analizi çalışmaları devam etmektedir'
  Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Türkiye ile külfet paylaşımının gereklerinden biri olarak, AB'nin Türkiye'de geçici...

 

 

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Türkiye ile külfet paylaşımının gereklerinden biri olarak, AB'nin Türkiye'de geçici korumadan yararlanan Suriye vatandaşlarının ihtiyaçlarına yönelik olarak 3 milyar euro yardım sağlaması üzerinde mutabakata varılmıştır. Söz konusu kaynağa ilişkin AB Komisyonu ile birlikte yürüttüğümüz ihtiyaç analizi çalışmaları devam etmektedir" dedi.

 

Bakan Bozkır, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Avrupa Birliği süreci ile ilgili bilgi verdi.

Bozkır, Türkiye'nin son derece yoğun ve tarihi süreçten geçtiklerini belirterek, "Türkiye ile Avrupa Birliği yeni dönemin başlamasında elbette birden çok faktör etkili olmuştur. AB'nin karşı karşıya bulunduğu düzensiz göç krizi, terör yendiğine ekonomik kriz, Avrupa projesinin kendi gelecek tasavvuru ve istikrar bakımından Türkiye'nin önemini gözler önüne sermiştir. Köklü ve güçlü demokrasi geleneği, işleyen piyasa ekonomisine jeostratejik konumu ile Türkiye, AB'nin küresel ve bölgesel gücünü diriltmesi ve mevcut sınamalar karşısında etkili olabilmesi için en önemli aktörlerden birisidir. Bugün gelinen noktada, belki de ilk kez Türkiye'nin AB üyeliği stratejik bir zeminde ele alınıyor ve yine de belki ilk kez ortak çıkarlar temelinde samimiyetle sonuç odaklı çaba gösteriliyor" ifadelerini kullandı.

Vize serbestisine ilişkin olarak Bozkır, "Hükümetimizin vatandaşlarımıza uygulanan Schengen vizesinin kaldırılması hedefi çerçevesinde, Türkiye ile AB arasında, Geri Kabul Anlaşması'nın yanı sıra vize serbestisinin nasıl yürütüleceğine dair hususların yer aldığı Mutabakat Metni imzalanmış ve böylece Çize Serbestisi Diyaloğu 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanmıştır" ifadelerini kullandı.

Hükümet programının, ve AB'ye katılım için Ulusal Eylem Planının çıkarılması için çalışmalara hız verdiklerini kaydeden Bozkır, "11 Aralık 2015 Reform Eylem Grubu (REG) toplantısında Vize Serbestisi Diyaloğu çerçevesinde süratle atılacak adımlar hakkında Sayın Başbakanımız, ilgili Bakanlıkları talimatlandırmıştır. Ayrıca REG çerçevesinde, Vize Serbestisi Süreci kapsamında bir dizi hukuki düzenlemenin önündeki dönemde TBMM'ye sunulmasını kararlaştırdık. Kişisel verilerin korunması başta olmak üzere yol haritasındaki kanunların çıkması ve uluslararası sözleşmelerin onaylanmasıyla birlikte yol haritasında yer alan hukuki yükümlülüklerimiz büyük ölçüde karşılanmış olacaktır. Söz konusu düzenlemeler, 23. Yargı ve Ateş'le Haklar ve 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Fasılları kapsamında da öncelik atfettiğimiz konulardır. Bu nedenle Meclisimizdeki bütün siyasi partilerin tasarıların yasalaşmasına destek vermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin AB ile Göç Eylem Planı'nın hayata geçirilmesinin Türkiye-AB zirvesinin önemli bir çıktısı olduğunu söyleyen Bakan Bozkır, "Türkiye ile külfet paylaşımının gereklerinden biri olarak, AB'nin Türkiye'de geçici korumadan yararlanan Suriye vatandaşlarının ihtiyaçlarına yönelik olarak 3 milyar euro yardım sağlaması üzerinde mutabakata varılmıştır. Söz konusu kaynağa ilişkin AB Komisyonu ile birlikte yürüttüğümüz ihtiyaç analizi çalışmaları devam etmektedir. Amacımız AB tarafından sağlanan mali kaynağın Suriyeli misafirlerimizin eğitim, sağlık ve barınma ihtiyaçları için en etkin şekilde kullanılmasıdır" dedi.
Bozkır konuşmasının devamında şu ifadeleri kaydetti:

"İki yıl aradan sonra Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansının toplanması ve 17. Ekonomik ve Parasal Politika Faslının müzakerelere açılması, Türkiye-AB Zirvesi'nde kararlaştırılan katılım müzakerelerinin yeniden canlandırılması çerçevesinde atılan en somut adımdır. Zirve kararları çerçevesinde Komisyonun, 15. Enerji, 23. Yargı ve Temel Haklar, 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik, 26. Eğitim ve Kültür ile 31. Dış, Güvenlik ve Savunma Politikası Fasıllarının açılmasına yönelik gerekli hazırlıkları 2016 yılının ilk çeyreğinde tamamlaması hususunda mutabık kalınmıştır.

Bu fasıllara ilişkin olarak, Komisyon güncel mevzuat listelerini ve ülkemizin uyum durumuna ilişkin sorularını tarafımıza iletti, biz de ilgili kurumlarımızla birlikte çalışmalarımıza hız verdik. 25 Ocak'ta AB yetkilileri ile gerçekleştirdiğimiz Siyasi Diyalog Toplantısında kabul edilen Yol Haritasında da önümüzdeki dönemde bu fasıllarda yapılacak çalışmaları net bir takvime bağladık. Bu kapsamda, ilk olarak açılış kriteri beklemediğimiz 15. Enerji Faslında ülkemizin uyum düzeyini ortaya koyan katkımızı Bakanlığımız koordinasyonunda hazırlayarak 8 Ocak 2016 tarihinde Komisyona ilettik. AB Komisyonu'nun Tarama Sonu Raporunu Mart ayının ikinci yarısında güncellemesini bekliyoruz. AB ile ortak çıkarlarımızın bulunduğu Enerji Faslının ivedilikle açılması için üzerimize düşen her türlü adımı atmaya devam ediyoruz."
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Musa Çam, Türkiye'nin PYD hedeflerini vurduğunu hatırlatarak, Bakan Bozkır'dan bilgilerini paylaşmasını istedi. Bozkır ise şöyle cevap verdi:

"Bu konudaki bilgileri ilgili Bakanımızın vermesi doğru olur. Siyaset ve diplomaside birçok önemli hususun temeli olan mahremiyete önem vermişimdir. İzin verirseniz, Dışişleri Bakanımızın, hükümetimizin yaptığı açıklamalarla irtifa edelim" ifadelerini kullandı. 

AHMET UMUR ÖZTÜRK

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.