24 asker hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi

24 asker hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliğini işgal girişiminde bulunan askerlere yardıma gitmeye çalıştıkları öne sürülen 24 asker hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan 1'i tutuklu 24 şüpheli hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Orhan Aydın tarafından hazırlanan ve Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından onaylanan 158 sayfalık dördüncü iddianame, terör ve örgütlü suçlara ilişkin ihtisas mahkemesi olarak yeni kurulan İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesine yollandı. 

İddianamede, 15 Temmuz gecesi İstanbul Valiliğini işgal eden askerlerin yardım talebi üzerine yola çıkan 1'i tutuklu 24 şüpheli asker hakkında, TCK'nın anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçları düzenleyen 309, 311. ve 312. maddeleri uyarınca, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. 

İddianamede ayrıca, şüphelilerden astsubay Yusuf Yıldız hakkında, ''FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, diğer 23 şüpheli asker hakkında ise "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek veya isteyerek yardım etmek" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Söz konusu iddianameyle FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'da hazırlanan dördüncü iddianame de tamamlanmış oldu.

İddianamede detaylar ortaya çıktı

FETÖ ile tüm kurum ve kuruluşlardaki yapılanmasının anlatıldığı iddianamede, örgütün haberleşme aracı olarak kullanılan Bylock uygulaması, örgüt mensuplarından ele geçirilen 1 dolar, Bank Asyadaki hesap hareketlerine ilişkin bilgiler anlatılıyor. Örgütün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili ülke genelinde yaşananların da kısaca anlatıldığı iddianamede, talimat doğrultusunda İstanbul'da yapılan darbe toplantılarından da bahsediliyor.

İddianamede, 47.Motorlu Piyade Alayında görev yapan şüpheli Nizamettin Aydın, emir ve komutasında Recep Karaçam, Mehmet Umut, Mehmet Ekerbiçer, İsa Turan, Erkan Tercan, Halit Turhan, Sadık Efe, Ali Kahraman, Ünal Memiş, Cihan Sönmez ve Mustafa Uğurlu’dan oluşan rütbeliler ile bunların dışında 75 er tarafından İstanbul Valiliğinin işgal edildiği ve bu kişiler hakkında ayrıca iddianame hazırlandığı anımsatıldı. 

İddianamede, bu dosya şüphelilerinin ise 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli, birisi rütbeli astsubay olmak üzere diğer 23 kişinin ise er ve erbaş olduğu anlatılarak, Valiliği işgal eden rütbelilerin yardım talebi üzerine söz konusu şüphelilerin olay tarihinde saat 22.00 sıralarında görev yaptıkları 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığından 117444 ve 117421 plaka sayılı iki adet askeri tank olan GZPT ile çıkış yaptıklarına işaret edildi. 

Darbecileri pano ele verdi

Soruşturma kapsamında tanık olarak ifade veren bir subayın, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı hareket merkezi odasında 16 Temmuz 2016 günü saat 07.30 sıralarında hareket merkezi odasında bulunan pano üzerindeki şemanın çekilen iki adet fotoğrafı ilgili makamlara teslim ettiği, bu fotoğraftaki krokiye göre şüpheli astsubay Yusuf Yıldız‘ın Valilikte görevlendirildiği, ayrıca darbe girişiminde görev alan diğer şüphelilerin de şemada bulunduğunun altı çizildi. 

Bu nedenlerle şüpheli astsubayın darbe girişiminden haberdar olduğu, diğer komuta seviyesindeki şüphelilerin talimatlarını yerine getirdiği ve emrindeki askerleri sevk ve idare ettiği dolayısıyla kendisinin FETÖ silahlı terör örgütü üyesi olduğu vurgulanan iddianamede, diğer şüpheliler durumundaki er ve erbaşların ise çıkış yaptıkları saat dikkate alındığında İstanbul genelinde bir darbe teşebbüsünün başladığını bildikleri, tek olan ve rütbeli konumunda bulunan astsubay Yusuf Yıldız’ı engellemedikleri, olay yerine geldikten sonra da ancak polisin müdahalesi, uyarısı ve daha sonra da vatandaşın tepkisi nedeniyle teslim oldukları dolayısıyla darbecilerin eylemlerini destekler mahiyette mevcut dosya durumuna göre hareket ettiklerinin anlaşıldığı kaydedildi. 

İddianamede tüm şüpheliler hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmak veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs etmek'', ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' ve ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi. 

Muhabir: Muhammed Enes Can,Murat Kaya

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.