"22. Uluslararası Enerji ve Çevre ve Konferansı" tanıtım toplantısı
- GÜNDER Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz:
- "Türkiye olarak güneş enerjisinde çok hızlı yol katediyoruz."
- Yabancı Sermayeli Enerji Yatırımları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İdemen:
- "Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda da bir numara olacağımıza inanıyorum."
ANTALYA (AA) - Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Yılmaz, güneş enerjisinde çok hızlı yol kateden Türkiye'nin birkaç yıl içinde rakipleriyle arasındaki farkı kapatabileceğini belirtti.
İstanbul'da 27-29 Nisan arasında yapılması planlanan "22. Uluslararası Enerji ve Çevre ve Konferansı" ile ilgili Antalya'daki tanıtım toplantısı düzenlendi.
Toplantıda güneş enerjisiyle ülkedeki potansiyeli hakkında bilgi veren GÜNDER Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz, Türkiye'nin birçok yerinin "güneşlenen" bölgeler olduğunu ve Antalya'nın bu konuda başı çektiğini söyledi. Yılmaz, özellikle Elmalı ilçesinde soğuk hava depoları ile fabrikalarda güneş enerjisinin yoğun kullanıldığını anlattı.
Yılmaz, Türkiye'de 2015 sonu itibarıyla güneş enerjisinden yılda 250 megavat elektrik üretimi yapıldığına işaret ederek, çok fazla güneş ışığı olmayan Almanya'da ise yılda 40 bin megavat üretim gerçekleştirildiğini vurguladı. Yılmaz, Danimarka ve Finlandiya gibi soğuk ülkelerin bile Türkiye'den önde olduğuna dikkati çekti.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) "Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği"nde yaptığı son değişikliğin ardından güneş enerjisi santrallerinin yaygınlaşmasını beklediklerini ifade eden Yılmaz, "Bu yılın sonuna kadar güneş enerjisinden elektrik üretiminin 1 gigavatı bulmasını bekliyoruz. Bu üretim oranı birkaç yıl içinde 2-3 kat artacak. Çünkü şu anda bile 7 gigavatlık teklif mektubu verilmiş durumda. Türkiye olarak güneş enerjisinde çok hızlı yol katediyoruz." dedi.
Yılmaz, bu sektörde geri kalınmasının nedeninin mevzuatların geç oturmasından kaynaklandığını bildirdi.
İsteyen her kişi ve kurumun mevzuata uygun lisanssız elektrik üretebileceğine değinen Yılmaz, yaklaşık 5 bin avro harcayarak herkesin evine güneşten elektrik üretme santrali kurabileceğini aktardı.
- "Türkiye'ye ilgi azalmadı"
Yabancı Sermayeli Enerji Yatırımları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emre İdemen ise özellikle Akdeniz bölgesindeki binalarda su ısıtmak amacıyla güneş enerjisi panellerinin yoğun olarak kullanıldığını hatırlattı. İdemen, "Farkına varmadan regülasyonu (düzenleme) olmadan güneş enerjisi kullanımında dünya lideriyiz. Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda da bir numara olacağımıza inanıyorum. Son dönemdeki olumsuzluklara rağmen yabancı yatırımcıların enerji konusunda Türkiye'ye olan ilgisi azalmadı." diye konuştu.
Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özer de "22. Uluslararası Enerji ve Çevre ve Konferansı" hakkında bilgi verdi. Özer, kısa adı "ICCI 2016" olan organizasyonun bölgenin en büyük enerji fuarı olduğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.