2015'te telekomünikasyona 4,5G damgasını vurdu

2015'te telekomünikasyona 4,5G damgasını vurdu
 Mobil internet konusunda Türkiye'yi bir adım daha öne taşıyacak olan 4,5G ihalesinin 2015 yılı içinde yapılması, sürecin ve etkilerinin yılın...

 

Mobil internet konusunda Türkiye'yi bir adım daha öne taşıyacak olan 4,5G ihalesinin 2015 yılı içinde yapılması, sürecin ve etkilerinin yılın en çok konuşulan konularından biri olmasını sağladı.

İSTANBUL (AA) - Mobil internet konusunda Türkiye'yi bir adım daha öne taşıyacak olan 4,5G ihalesinin 2015 yılı içinde yapılması, sürecin ve etkilerinin yılın en çok konuşulan konularından biri olmasını sağladı.

 

Sektörün önde gelen şirketlerinin verdiği bilgiye göre, 1 Nisan 2016 itibarıyla Türkiye'de devreye girmesi planlanan 4,5G, önümüzdeki yılın da en çok tartışılan ve üzerinde konuşulan konuları arasında yer alacak.

 

2015 yılında teknoloji dünyasında en çok konuşulan konulardan biri 4,5G ihale süreci ve sonuçları oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan 4,5G Yetkilendirmesi İhalesi'nde KDV hariç toplam 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 avro teklif verildi. İhalede Turkcell'in tekliflerinin toplamı 1 milyar 623 milyon 460 bin 82 avro, Avea'nın 954 milyon 678 bin 101 avro ve Vodafone'un 777 milyon 974 bin 460 avro oldu.

 

Sektör profesyonelleri tarafından, Türkiye'nin nisan ayında 4,5G'ye geçmesi ile Türkiye'deki cep telefonu satışlarının artması, kullanılan mobil verinin üst seviyelere çıkması, kullanıcıların mobil dünyanın getirdiği avantajlardan maksimum seviyede yararlanması bekleniyor. 2015 yılının en çok konuşulan konularından olan 4,5G Türkiye'de 1 Nisan 2016 itibarıyla kullanılmaya başlanacak.

 

Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'dan alınan bilgiye göre, 2015 yılı operatörler için de oldukça verimli geçti.

 

Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2015 yılında 4,5G ihalesi ile telekomünikasyon sektöründe yeni bir döneme girdiğine işaret ederek, "4,5G ihalesi kapsamında tahsis edilen yeni frekanslar, yeni yatırımların önünü açarak ekonomimizde sıçrama sağlayacak bir etki oluşturacak, ek istihdam sunacak ve en önemlisi ülkemizin dijital dönüşüm sürecini hızlandırarak dijitalleşmede öncü ülkeler arasında yer almamızda etkili olacak" dedi.

 

4,5G teknolojisini Türkiye'nin dijital tarihinde bir dönüm noktası olarak nitelendiren Öğüt, şu değerlendirmelerde bulundu:

 

"Hem sektörümüz hem de ülkemiz, 4,5G ile mobil iletişimde çağ atlayacak. Biz de Vodafone Türkiye olarak, yatırım ve büyüme açısından başarılı bir yılı geride bırakıyoruz. 30 Eylül 2015 ile biten 2015-2016 mali yılımızın ilk yarısı, özellikle genişbant yatırımlarını hızlandırdığımız, ülkemizi mobil iletişimde yeni bir aşamaya taşıyacak olan ve KDV dahil 918 milyon avroluk frekans bedelini peşin ödediğimiz 4,5G için hazırlıklarımıza heyecanla başladığımız bir dönem oldu.

 

Böylece, şirketimizin 2006 yılından bu yana toplam yatırımları satın alma bedeli, 3G ve 4,5G lisans bedelleri dahil olmak üzere 17 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde şebeke yatırımları ve 4,5G hazırlıklarını kapsayan 589 milyon liralık yatırımla, Türkiye'ye güvenimizin göstergesi olan yatırım programımızdaki kararlılığımızı istikrarlı bir biçimde devam ettirdik. Son dört yılın en yüksek yarıyıl toplam geliri olan 4,4 milyar liraya ulaştık.

 

Böylece, toplam mobil gelir pazar payımızı tarihimizin en yüksek seviyesi olan yüzde 35,9'a çıkardık. Diğer yandan, toplam 814 bin net abone kazanarak mobil telekom pazarında 'en çok net abone kazanan operatör' olduk. Bugün itibarıyla toplam 21,6 milyon aboneye hizmet veriyoruz. Bu sonuçlarla, Türkiye pazarındaki 10. yılımızı kutlayacağımız 2016'ya iyi bir başlangıç yapacağımıza inanıyoruz."

 

Öğüt, geleceğin genişbant teknolojilerinde ve dijitalleşmede olduğuna dikkati çekerek, 1 Nisan 2016 itibarıyla Vodafone abonelerine en kaliteli mobil genişbant hizmetini vereceklerini, 4,5G teknolojisinde herkese en uygun cihazların en cazip avantaj ve tekliflerle sunulmasına öncülük edeceklerini söyledi.

 

Şu an 19 ülkede 4G, 5 kıtada ve 15 ülkede ise 4,5G hizmeti verdiklerini aktaran Gökhan Öğüt, "Bugün itibarıyla 4G uluslararası dolaşım hizmeti verdiğimiz ülke sayısı 82'ye ulaştı. Şimdi bu tecrübemizi Türkiye’deki abonelerimizin hizmetine sunmak üzere gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Özetle, 2016'da çok güçlü bir yatırım programıyla tüketicilerimize 4,5 global deneyimimizi yansıtacağız ve onlara en iyi 4,5G hizmetini vereceğiz" dedi.

 

-"4,5G'nin hizmete girmesiyle mobil trafikte üç yıl içinde 6 kat büyüme bekliyoruz"

 

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da, 2015 yılında Turkcell olarak bir çok önemli yatırım ve iş birliğini hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, "Hem bizim hem de sektörümüz için 2016 yılının en önemli kilometre taşı 4,5G teknolojisini hayata geçirmek olacak" dedi.

 

Turkcell'in 4,5G ihalesi kapsamında 172,4 MHz frekansın sahibi olduğunu anımsatan Terzioğlu, şunları söyledi:

 

"Böylece Türkiye'de hizmetin kullanılmaya başlanacağı 1 Nisan 2016 itibarıyla taşıyıcı birleştirme teknolojisini kullanarak üç spektrumu birleştirip 375 Mbps hıza ulaşacağız. Uygun cihazların pazara çıkmasıyla da Türkiye, cep telefonunda 1000 Mbps'yi ilk kez Turkcell ile görecek.

 

Mevcut teknolojilerle en yüksek 4,5G hızı 375 Mbps’i sunabilecek tek oyuncu olacağız. Kısa bir süre önce ise şirket tarihimizde ilk kez 3 yıllık hedeflerimizi ve öngörülerimizi açıkladık. Hedefimiz, Türkiye'de mobil iletişim pazarının açık ara lideri olan Turkcell'i 2018 yılının sonunda toplam telekomünikasyon pazarında da liderliğe yükseltmek. 2016 yılında da bu hedefi gerçekleştirebilmek adına canla başla çalışacağız.

 

2016 yılındaki hedeflerimizi üç ana başlık altında toplayabiliriz. Ana işimizde güçlü büyüme, servislerde ivmeli büyüme ve uluslararası genişleme. Burada büyümemizin ana kaynağını data gelirlerimiz oluşturacak.Özellikle 4,5G'nin hizmete girmesiyle toplam mobil trafikte üç yıl içinde 6 kat büyüme bekliyoruz."

 

Terzioğlu, 2016 yılında küçük ekran alanındaki çalışmalara da devam edeceklerini, Türkiye'nin verisinin Türkiye'de kalması amacıyla hayata geçirdikleri Gebze'deki veri merkezinin yılın başında 7 bin 500 metrekarelik bölümünün tamamlanarak hizmete sokulacağını da belirterek, "Turkcell'in bölgesel güç olma hedefi doğrultusunda şirket satın alma konusunda fırsatları yakından takip ediyoruz. Kültürel ve coğrafi anlamda bize yakın pazarlarda büyümemize katkı sağlayacak fırsatları değerlendirmeye açık olacağız" diye konuştu.

 

-"Telekomünikasyon sektöründe oyun şimdi başlıyor"

 

Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan ise yaptığı açıklamada, grup olarak finansal ve operasyonel alanda güçlü sonuçlar aldıkları bir yılı geride bıraktıklarını dile getirerek, "Mobil operasyonumuz, grubumuz için stratejik ve vazgeçilmez bir alan. Mobil operasyonumuzun başarısı için kararlı adımlarla ilerliyoruz. Mobil alanda elde ettiğimiz başarılı sonuçlar attığımız adımların doğruluğunun birer göstergesi" dedi.

 

Üçüncü çeyrek sonuçlarına göre mobil gelirlerinin, devam eden abone artışı ve mobil data gelirlerindeki büyümenin etkisiyle yıllık bazda yüzde14 büyüdüğünü, mobil abone sayısı 17 milyona ulaşırken faturalı abone oranının yüzde 50 ile pazardaki en yüksek oran olmaya devam ettiğini aktaran Aslan, konuşmasına şöyle devam etti:

 

"Mobil data gelirlerimiz üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 38 artarken, akıllı telefon penetrasyon oranımız yüzde 64'e yükselerek pazardaki en yüksek oran olmaya devam etti. 2015 yılı, mobil operatörümüz Avea’nın, başta data paketleri olmak üzere, kampanyalarıyla ve sunduğu yenilikçi hizmetlerle sektöre dinamizm kattığı bir yıl oldu.

 

2015 yılı mobilde oyunun yeniden başladığı bir yıl oldu. 4,5G hizmetinin hayata gireceği yeni dönem için hazırlıklarımız son hız devam ediyor. 4,5G ihalesinde aldığımız frekanslarla, kapsama, hız ve kalite açısından çok önemli bir güç elde ettik. Mobil iletişimin ve mobil genişbantın en iddialı oyuncularından biri haline geldik. 800, 900 ve 1800 MHz’ın toplamında en yüksek frekans payını alarak, bugün ve gelecekteki hizmetler için ideal frekans dengesine sahip olduk.

 

4,5G'nin kullanılmaya başlanacağı tarihten itibaren Türkiye için yepyeni bir dönem başlayacak. Fiber altyapılar, 4,5G iletişim noktalarını besleyecek olan kökleri oluşturacak. 206 bin kilometrelik yaygın fiber altyapımız, 4,5G kurulumunun en hızlı şekilde yapılması ve Türkiye'de 4,5G fiber penetrasyonunun artmasında kilit rol oynayacak. Telekomünikasyon sektöründe oyun şimdi başlıyor."

 

4,5G ile birlikte veriye erişim ve veri kullanım ihtiyacının bugünkünden çok daha yüksek bir seviyeye çıkacağına dikkati çeken Aslan, "4,5G teknolojisinin sadece bizim sektörümüzde değil, dünyada, özellikle girişimcilik ve inovasyon anlamında çok büyük kapılar açacağına inanıyoruz. 4,5G ile birlikte gelişecek her türlü girişim ve yenilikçi fikrin de yanında olmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.