"2015 yılının sonuna kadar 415 milyon dolar finansman desteği sunduk"

"2015 yılının sonuna kadar 415 milyon dolar finansman desteği sunduk"
 - TSKB Genel Müdür Yardımcısı Burak Akgüç:- "2015 yılının sonuna kadar toplam 38 firmanın 63 projesine yaklaşık 415 milyon dolar finansman desteği...

 

- TSKB Genel Müdür Yardımcısı Burak Akgüç:

- "2015 yılının sonuna kadar toplam 38 firmanın 63 projesine yaklaşık 415 milyon dolar finansman desteği sunduk"

-"Önümüzdeki dönemde yaklaşık 5-6 milyar dolar yenilenebilir enerjide yatırım öngörüyoruz"

 

İSTANBUL (AA) - GÖKHAN YILDIZ - Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) Genel Müdür Yardımcısı Burak Akgüç, 2015 yılının sonuna kadar toplam 38 firmanın 63 projesine yaklaşık 415 milyon dolar finansman desteği sağladıklarını belirtti.

 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akgüç, "Enerji verimliliğine sağlanan desteğe 2016 yılında da yoğun şekilde devam etmeyi hedefliyoruz. Son 5 yıldır Türkiye'de farklı sektörlerde üretim yapan pek çok işletmenin enerji verimliliği projelerini orta ve uzun vadeli kredilerle destekliyoruz. 2009 yılında Dünya Bankası ve Alman Kalkınma Bankasının (KfW) sağladığı teknik ve finansal destekle enerji verimliliği projelerine kredi sağlamaya başladık. İlerleyen yıllarda bu alandaki kaynak yapımızı Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), Citi ve Avusturya Kalkınma Bankası (OeEB) gibi uluslararası kuruluşlardan sağladığımız fonlarla güçlendirdik" diye konuştu.

 

Akgüç, enerji tüketiminin büyük kısmının üretim esnasında gerçekleştiğine dikkati çekerek, sanayide enerji verimliliği projeleri ile enerji konusunda ciddi tasarruf oranlarına ulaşmanın mümkün olduğunu vurguladı.

 

Enerji verimliliği yatırımlarında, özellikle üretim maliyeti içinde enerji gideri yüksek yer tutan sektörlerin ön plana çıktığını aktaran Akgüç, "Entegre üretim yapan çimento ve demir çelik tesislerinde atık ısılarının değerlendirilmesi konusunda, son yıllarda çok önemli enerji verimliliği yatırımlarının gerçekleştirildiğini görüyoruz" bilgisini verdi.

 

Akgüç, kimya, petrokimya, plastik, enerji üretimi, cam ve gübre endüstrisinin, enerji verimliliği alanında yatırım potansiyeli yüksek sektörler olduğunu dile getirdi.

 

 

 

- "Önümüzdeki dönemde yaklaşık 5-6 milyar dolar yenilenebilir enerjide yatırım öngörüyoruz"

 

 

 

Türkiye'nin enerji üretimi içerisinde yenilenebilir enerjinin payının artmaya devam ettiğini belirten Akgüç şunları kaydetti:

 

"Son yıllarda yenilenebilir enerjideki payın yüzde 25-30'lara ulaştığını söyleyebiliriz. Bu artışla birlikte yenilenebilir enerjinin bileşenleri de değişiyor. Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) alanında verimli projelerin çoğunun gerçekleştirilmiş olması nedeniyle bu yatırımlar hız keserken, Rüzgar Enerji Santrali (RES), Jeotermal Enerji Santrali (JES) ve Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımları öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde bu alanlarda yılda yaklaşık 5-6 milyar dolar tutarında yatırım yapılacağını öngörüyoruz."

 

Akgüç, enerji verimliliğinin, iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli bileşenlerinden birini oluşturduğunun altını çizerek, "Türkiye'de, Enerji Verimliliği Haftası gibi platformlarla bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor, enerji verimliliğiyle ilgili hedefler belirleniyor. 2015 yılında yayınlanan Ulusal Katkı Beyanı'nda, 2021-2030 yıllarında uygulanmak üzere, 2030 yılına kadar mevcut iş yapış biçimlerine göre sera gazı emisyonlarında yüzde 21 oranına kadar azaltım hedefleniyor" görüşünü de paylaştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.