2013'te kamuya 79 bin personel alınacak!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2012 Bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı toplantıda kamuya alınacak personel ile de bilgi verdi. Şimşek, kamuya 79 bin personel alınacağını söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Ocak-Eylül 2012 dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları', '2012 Yıl Sonu Bütçe Gerçekleşme Tahmini'' ve ''2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'' konularına ilişkin basın toplantısı sonrası soruları yanıtladı.
Şimşek, 2013 yılında kamuya öngördükleri toplam personel sayının 79 bin kişi olduğunu, bunun 14 bininin üniversitelere, diğerlerinin Sağlık, İçişleri, Adalet ve Milli Eğitim bakanlıklarına yapılacak atamalardan oluşacağını bildirdi.
Gelecek yıl personel alımlarına ilişkin soruyu yanıtlarken Şimşek, şunları söyledi:
''Bütçe Kanunu'na göre emekli olanların yerine yani 100 kişi emekli oluyorsa en fazla 50 kişi işe alınabiliyor. Bu konuda da belki ilave yetki alıp bu oranla da aşağı doğru oynama konusunda adım atabiliriz. Bizim şu an itibariyle kamuya öngördüğümüz toplam personel alımı, açıktan atama 79 bin kişi.
Bu kontenjan. Bunun 14 bini üniversiteler için. Merkezi hükümet için üniversiteleri bir kenara bırakırsak milli eğitim ağırlık olmak üzere, Sağlık, Adalet, İçişleri bakanlıklarını dikkate aldığınız zaman 65 bin kişiden bahsediyoruz.''
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013'de harcamaları kontrol altına almaya yönelik tedbirler alınacağını belirtirken, ''Gelir artırıcı tedbirleri aldık, peki harcama ayağında bir şey yapıyor muyuz? Evet, işin sürprizi burada. Bütçe Kanun Tasarısı'na bakarsanız göreceksiniz, geçen seneye göre harcamaları kontrol altına almaya yönelik çok ciddi tedbirler söz konusu'' dedi.
Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, ''Ocak-Eylül 2012 dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları'', ''2012 Yıl Sonu Bütçe Gerçekleşme Tahmini'' ve ''2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'' hakkında bilgi veren Şimşek, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Gelir Vergisi Kanun Taslağı'nın şu anda Bakanlar Kurulu'nda olduğunu hatırlatan Şimşek, burada amaçlarının uzun vadede mükelleflerin tamamının vergi vermesini sağlamak olduğunu söyledi.
Bir gazetecinin ''Yeni Anayasa hazırlıkları sırasında asgari ücrette verginin kaldırılmasına yönelik bir niyet beyanı oldu, teknik olarak asgari ücretin vergi dışı bırakılması mümkün mü?'' şeklindeki sorusu üzerine Şimşek, asgari ücret tartışmalarına girmek istemediğini belirterek, ''Ama Anayasa'nın asgari ücret vergilerini de içerecek detayda olması bize özgü bir süreç. Yani birçok ülkenin anayasası sadece temel hak ve özgürlükleri sıralar, devletin temel yapısını ifade eder. Geriye kalan bütün düzenlemeler kanunla yapılır'' diye konuştu.
Bu konuda Maliye Bakanlığı ile herhangi bir istişarede bulunulmadığını ifade eden Şimşek, bu nedenle bütçede bunu dikkate almadıklarını bildirdi.
Asgari ücretteki vergi yükü hakkında bilgi veren Şimşek, evli, eşi çalışmayan, 4 çocuklu bir asgari ücretlinin sıfır gelir vergisi ödediğine dikkati çekti. Bakan Şimşek, asgari ücretteki gelir vergisi oranının yüzde 0,7 ile yüzde 5,3 arasında değiştiğini belirterek, ''Bunun ötesine geçilir mi? Bu Meclisimizin vereceği karar, şu an itibariyle böyle bir şeyi öngörmüyoruz'' dedi.
Petrol fiyatları
Bir gazetecinin, ''Bütçede ham petrol varil fiyatı 110 dolar öngörülmüş, fiyatların bu rakamların üzerine çıkmasını bir risk olarak görüyor musunuz?'' şeklindeki sorusuna Bakan Şimşek, petrol fiyatlarıyla ilgili rakamların kendi tahminleri olmadığını, tamamen uluslararası kuruluşların öngörülerine dayalı olduğunu söyledi.
Şimşek, farklı senaryoların olabileceğini, çünkü ekonominin canlı bir organizma gibi olduğunu belirterek, ''Şartlar değiştiği zaman ona uyum sağlamak üzere gerekli politika tedbirlerini alırız'' diye konuştu.
Özelleştirme gelirleri
2012 yıl sonu bütçe tahminlerinde özelleştirmeden ilave bir gelir öngörmediklerini ifade eden Mehmet Şimşek, şu an itibariyle Halkbank, başka bir ikincil halka arz veya blok satıştan, bütçe için ilave gelir öngörmediklerini vurguladı.
''Aslında bütçe gelir performansı, eğer özelleştirme hedeflerimiz tutsaydı, bugünkü düzeyden farklı olurdu'' diyen Şimşek, 11 milyar dolarlık özelleştirme uygulamasının şirketlerin bir kısmının hesabını iyi yapamaması ya da uluslararası finans şartlarının elvermemesi nedeniyle sonuçlamadığını hatırlattı.
''8'inci maddeyi iyi inceleyin''
Maliye Bakanı, ''Gelir artırıcı tedbirleri gördük, peki harcama ayağında tedbirler söz konusu olacak mı?'' şeklindeki soruya, şunları söyledi:
''Gelir artırıcı tedbirleri aldık, peki harcama ayağında bir şey yapıyor musunuz? Evet, işin sürprizi burada. Bütçe Kanun Tasarısı'na bakarsanız göreceksiniz, geçen seneye göre harcamaları kontrol altına almaya yönelik çok ciddi tedbirler söz konusu. Özellikle 8'inci maddeyi iyi incelemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü o maddeyle biz aslında ödenek üstü harcama ortaya çıkmamasını çok ciddi şekilde kontrol altına alıyoruz. O konuda bir adım atıyoruz. İkincisi bununla yetinmeyeceğiz, belki ortak bir kamu harcamaları kontrolüne yönelik kurumsal altyapı kuracağız. Bu kurumsal altyapının desteklenmesi için belki dışarıdan bir gözlükle harcamaların tamamının gözden geçirildiği süreci başlatacağız, uluslararası bazı kuruluşlarla.''
Bakan Şimşek, halen Başbakanlık'ta bulunan Taşıt Kanunu'nun hayata geçirilmesine yönelik süreci hızlandıracaklarını, bina ve araba kiralamasına kadar mal ve hizmet alımlarında kurumların her türlü harcamasının zapturapt altına alınacağını bildirdi.
Sosyal güvenlik sistemindeki harcamaların artışına dikkat çeken Şimşek, bu konuda da çalışmalar olduğunu fakat ne kadarının TBMM'de yasalaşacağını bilemediğini söyledi. Şimşek, ''Çok açık ve net olarak söylüyorum, şu anda dünyada emeklilik yaşının 48-49 olduğu başka hiçbir ülke yok ama Türkiye'de bu hala devam ediyor. Diğer ülkeleri bilmiyorum ama 34 OECD ülkesinde ortalama emeklilik yaşı 64-65'tir, bazı ülkelerde 67'dir'' dedi.
Futbolda şike davası
''Maliye Bakanlığı'nın futbolda şike davasına itiraz ettiği'' yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Şimşek, tarafı açıkça belli olmayan davalarda kanuna göre Hazine'nin muhatap kabul edildiğini hatırlatarak, ''O nedenle mahkeme kararı bizim İstanbul'da bulunan Muhakemat Müdürlüğümüze tebliğ edilmiş. Burada açıkça tarafı belli olmayan bir dava söz konusu. Muhakemat Müdürlüğü de Gençlik ve Spor Bakanlığı'na görüşünü sormuş. Bu arada 7 günlük temyiz süresi var. Müdürlük (bunu kaçırmayalım) diye ihtiyaten başvuruda bulunmuş. Gençlik ve Spor Bakanlığı (biz burada taraf değiliz, buna gerek yok) derse, zaten bu ihtiyati bir başvurudur, geri çekilebilir'' yanıtını verdi.
Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı
Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı'nın bütçeye ek yük getirip getirmeyeceğine yönelik bir soru üzerine Şimşek, Anayasa değişikliği olsaydı ve daha önceki takvim geçerli , 2013 yılının sadece 2 ayına denk geleceğini, burada da 610 milyon liralık bütçenin bulunduğunu söyledi. Şimşek, ''Benim bahsettiğim 4 milyar liralık yük tam yıl etkisiydi'' dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılında kamuya öngördükleri toplam personel alımının 79 bin kişi olduğunu bildirdi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak-Eylül 2012 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, 2012 yıl sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir soru üzerine sigara zammı zamanlamasına ilişkin yorum yapmak istemediğini ifade eden Şimşek, zaten TBMM kapanmadan en az enflasyon kadar maktu vergilerin artışına ilişkin otomatik bir düzenleme yaptıklarını kaydetti.
Sigara üreticisi firmalara uyarıda bulunan Şimşek, ''Firmalarımız yanlış hesap içerisine girmesinler, fiktif bir takım işlemler yapmasınlar. Ben daha önce de uyarmıştım. Vergi denetimi kurumumuzda bu konuda talimat açık ve net. Yani biz gerekeni yaparız'' diye konuştu.
Bakan Şimşek, Suriyeli mülteciler için şu ana kadar bütçeden yaklaşık 400 milyon lira kaynak aktardıklarını belirterek, ancak il özel idarelerinin ve belediyelerin yani devletin genel harcamalarının muhtemelen bundan daha fazla olduğunu söyledi.
''ÖTV gelirleriniz çok iyimser'' şeklinde yapılan değerlendirmeye karşılık olarak da Şimşek, buna yönelik tedbir aldıklarını, gelecek yıl büyümenin önemli ölçüde iç talep kaynaklı olacağını öngördüklerini belirterek, ÖTV ve KDV'ye ilişkin tahminlerinin tutarlı ve gerçekçi olduğunu kaydetti.
Son yıllarda yatırımlar için ayırdıkları ödeneğin epey üzerinde yatırım yapıldığını ifade eden Şimşek, eğitimi, sağlığı ve altyapıyı önceliklendirmiş bir hükümet olduklarını bildirdi.
Bakan Şimşek'ten sanayicilerden gelen eleştirilere yanıt
Bakan Şimşek, bir başka soruyu yanıtlarken de şöyle konuştu:
''İş alemi bizi öngörüsüzlükle suçluyorsa ben şunu söyleyeyim, bütün uluslararası kuruluşlar, 2011 yılında, 2012'ye ilişkin yapılan tahminlerini aşağı doğru ciddi şekilde revize ettiler. Biz yılın başından itibaren hep şunu söyledik, 'bu yıl nispeten belirsizliklerin fazla olduğu bir senedir.' Avro Bölgesi'ndeki sıkıntıların derin olduğunu gördüğümüz için, yapısal olduğunu gördüğümüz için biz bu çerçevede hep bir ihtiyatlı bir resim ortaya koyduk.''
Küresel krizin bir finans krizi olarak başladığını ama Avrupa gibi siyasi idareden yoksun bir bölgede yapısal bir soruna dönüştüğünü ve belki 10 yılları alacak bir sürece girdiğini anlatan Şimşek, ''Bunun da kontrolünü bizden beklemeyin. Ama şu bir gerçek, Türkiye'nin Avro Bölgesi'ne ihracatı yüzde 9,4 düşmese, bu sene çok daha farklı bir büyüme, sanayi üretimi ve istihdam rakamlarıyla bile karşı karşıya olabilirdik'' dedi.
Makro açıdan baktıkları zaman bu bütçelerin bir takım siyasi tercihleri içerdiğini ancak ekonomik istikrarın sekteye uğramaması için mali disipline hep öncelik verdiklerini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
''Bu hem milletimizin hayrınadır, hem de iş aleminin hayrınadır. Eğer bugün küresel anlamda yaşanan sıkıntıların, yani maliye açısından, bütçe açısından, borç dinamikleri açısından konuşuyorum. Eğer Türkiye'de bu sorunlar yaşanmıyorsa Türkiye'ye ilişkin bu kaygılar yoksa bizim hep bu ihtiyatlı yaklaşımımız, mali disipline verdiğimiz önemden kaynaklanıyor. Yoksa Türkiye çok farklı noktalarda olabilirdi.
Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak gelir tahminlerinde ihtiyatlı olduklarını ve genelde bunu tutturduklarını kaydetti.
Personel alımı
Gelecek yıl personel alımlarına ilişkin soruyu yanıtlarken de Şimşek, şunları söyledi:
''Bütçe Kanunu'na göre emekli olanların yerine yani 100 kişi emekli oluyorsa en fazla 50 kişi işe alınabiliyor. Bu konuda da belki ilave yetki alıp bu oranla da aşağı doğru oynama konusunda adım atabiliriz. Bizim şu an itibariyle kamuya öngördüğümüz toplam personel alımı, açıktan atama 79 bin kişi.
Bu kontenjan. Bunun 14 bini üniversiteler için. Merkezi hükümet için üniversiteleri bir kenara bırakırsak milli eğitim ağırlık olmak üzere, Sağlık, Adalet, İçişleri bakanlıklarını dikkate aldığınız zaman 65 bin kişiden bahsediyoruz.''
Bakan Şimşek, daha sonra hayırlı olsun dileğinde bulunarak 197 kamu idaresinin bütçesinin yer aldığı 2013 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısını törenle bağlayarak Başbakanlık'a gönderdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.