2-B'den tahsilat beklendiği kadar yüksek olmaz?

2-B'den tahsilat beklendiği kadar yüksek olmaz?
Orman vasfını kaybetmiş arazilere yönelik 2-B yasa tasarısı tamamlandı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, çalışmanın hazır olduğunu...



Orman vasfını kaybetmiş arazilere yönelik 2-B yasa tasarısı tamamlandı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, çalışmanın hazır olduğunu ve Başbakan'a sunulduktan sonra Meclis'e gönderilecek aşamaya geldiğini belirtti.

2-B ile ilgili verilmesi gereken bazı kritik kararlar bulunduğunun da altını çizen Babacan, tahsilatın beklendiği kadar yüksek olmayacağını ifade etti. Bakan, "Şu ana kadar tespiti yapılan alanların bugünkü piyasa değeri 10 milyar lira civarında. Bunun üzerine belki bir 5-10 eklenir. Peşin değil, yıllara sari bir uygulama olacak." dedi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, Kanal 24'te katıldığı programda gündemdeki konular hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Babacan, 2-B arazilerinden gelmesi muhtemel tahsilatı etkileyecek gelişmeleri değerlendirirken, bu konuda gayrimenkul sahiplerinin tutumuna dikkat çekti. Babacan, "Bu gayrimenkul sahiplerinden bir bakıma 2-B pozisyonundaki arazilerin, mülklerin tapularını alabilmesi, legalize olmasıyla ilgili belki onu daha belirlememiz gerekiyor. Bir de insanların ne kadarı buna gelecek başvuracak? Belki 'şu anda biz memnunuz' diyenler olabilecek. Oralarda bizim yaptırım mekanizmalarımız olacak mı, olmayacak mı? Bütün bunlar 2-B'den yapılacak toplam tahsilatı etkileyecek." dedi. Sadece sigaranın ÖTV'sinden her yıl 'tıkır tıkır' gelen verginin 15 milyar lira olduğuna işaret eden Babacan, 2-B'den gelecek paranın programda olmayan yatırımlara yönlendirilebileceğini, bir kısmının da borç ödemelerinde kullanılabileceğini kaydetti. Babacan, "İlave bir kaynaktır, küçümsememek lazım. Ama bizim birdenbire Türkiye'yi ayağa kaldıracak, şahlandıracak, bütün sorunlarımızı çözecek öyle bir tablo yok." ifadelerini kullandı. Bakan Babacan, KDV ve ÖTV oranlarıyla ilgili seçimlerden sonra bir değişiklik olup olmayacağı yönündeki soruya ise şu cevabı verdi: "2011 yılının bütçesini yaptık. 2011 yılında yani plan, program dışı, bütçe dışı herhangi bir şey yapmamız mümkün değil. KDV ve ÖTV oranlarında gelirimizi azaltıcı etki doğuran bir adımı atmamız mümkün değil.''

Türkiye'nin 2010 yılını güzel bir tabloyla kapattıklarını vurgulayan Babacan, merkezi hükümet bütçesindeki performansa benzer bir performansı toplam kamunun bütçe hesabında da beklediklerini açıkladı. İşsizlikte bu sene düşüşün mütevazı olsa da devam edeceği öngörüsünde bulunan Babacan, "Ekonomiye can suyu tabiri çok tehlikeli. Borcunuz zaten yüksekse kamuya daha fazla para harcatarak ekonomik büyüme elde etmeniz mümkün değil." şeklinde konuştu. Babacan'ın gündemdeki konularla ilgili değerlendirmeleri ana hatlarıyla şöyle: "ABD bir çıkmaza doğru gidiyor. TL geliri olanın döviz cinsinden borçlanmaması lazım. Döviz şöyle olur ya da böyle olur, demek bugün için bir kumar oynamaktır. Merkez Bankamız çok kritik, çok zor dönemlerde çok güzel adımlar attı, başarılı doğru kararlar verdi."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.