180 puan için YGS randevusu
Üniversiteye girerek bir meslek sahibi olmak isteyen 1 milyon 512 bin 450 kişi, pazar günü yapılacak YGS için gün sayıyor. Bu sene sınav saat 10.00'da başlayacak ve adayların başarısı, 6 ayrı puan türüne göre hesaplanacak. Sınavdan 180 puan alan ise, ikinci basamak olan LYS'ye girmeye hak kazanabilecek.
Üniversite adayları, 11 Nisan Pazar günü ilk kez gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek.
YGS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 183 binada, 79 bin 973 salonda yapılacak. 1 milyon 512 bin 450 adayın gireceği sınav, saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda 160 dakika sürecek. Sınav merkezlerinde toplam 234 bin 94 kişi görev yapacak. Kimlik kontrolleri ve salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.15'te hazır bulunmaları gerekiyor.
SINAV SAAT 10.00'DA BAŞLAYACAK
Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka 2010-YGS sınavı giriş ve kimlik belgesi, fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport vb.) bulundurmaları zorunlu tutuluyor. Cep telefonu yanında olan adaylar kesinlikle sınav binalarına alınmayacak. Sınav saat 10.00'da başlayacak. Soru kitapçıkları kopyanın önlenmesi amacıyla farklı türlerde basıldı. Sınav başladıktan sonra adaylar, ilk 80 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyecek.
180 ALAN LYS'YE GİREBİLECEK
YGS sınavında 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar ise, LYS'ye girmeye hak kazanabilecekler. Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksek okulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.
Adaylara her testten 40'ar soru
YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. YGS'nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere 6 ayrı puan türü oluşturulacak. YGS'de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri uygulanacak. Adaylara her bir testten 40'ar soru yöneltilecek. Türkçe testinde "Türkçe'yi kullanma gücü ile ilgili" 40 soru yer alacak. Sosyal
Bilimler testinde, "Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular" bulunacak. Sosyal Bilimler'de Tarih'ten 17, Coğrafya'dan 14, Felsefe'den 9 soru yöneltilecek. Temel Matematik testinde adayların "matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü" ölçülecek. "Fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı" soruların yer alacağı Fen Bilimleri testinde Fizik'ten 14, Kimya ve Biyoloji'den 13'er soru bulunacak.
Öğrencilerin sabah mönüsü: Süt ve yulaf
Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, sınavlarda hiçbir gıdanın başarıyı tek başına, mucizevi bir şekilde etkilemeyeceğini söyledi. Tayar, şu bilgileri verdi: "Kahvaltı mutlaka evde yapılmalı. İyi yapılmayan kahvaltı konsantrasyon bozukluğuna, dikkat kaybına yol açabilir. Yumurta, peynir, zeytin, ceviz, esmer ekmek, domates, salatalık ve meyveden oluşan zengin bir kahvaltı önerilebilir. Şeker, süt, yulaf, meyve ve ekmek gibi gıdalardan sağlanmalıdır. 'Beyin şekerle çalışıyor' diye öncesinde ve sınav sırasında şeker, bisküvi ve çikolata tüketilmemelidir." Tayar, sınav öncesinde çay, kahve ve kolanın yerine C vitamini açasından zengin bitki çayları içilebileceğini belirterek, sınav sırasında kuru erik, üzüm, kayısı, fındık, fıstık, ceviz tüketilmesini önerdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.