17 Aralık operasyonu amacına ulaşamadı

17 Aralık operasyonu amacına ulaşamadı
Türkiye'yi çökertmek için tezgahlanan 17 Aralık operasyonunu düzenleyenler avucunu yaladı. Türkiye ekonomisini hedef alan operasyona rağmen Türkiye'ye...


Türkiye'yi çökertmek için tezgahlanan 17 Aralık operasyonunu düzenleyenler avucunu yaladı. Türkiye ekonomisini hedef alan operasyona rağmen Türkiye'ye para girişi müthiş hızlandı. Borsa 5 ayın en yüksek seviyesini gördü, faiz düştü, dolar 2.09'a indi.

Piyasalar, 17 Aralık operasyonu ve ardından yaşanan dinleme skandalları ile yaratılmak istenen algıyı tam anlamıyla tarihin çöplüğüne gömdü. Seçim sonrası güçlenen siyasi istikrar beklentisinin yurtdışındaki iyimser hava ile desteklenmesi sonucu Borsa İstanbul, 17 Aralık operasyonu öncesindeki seviyenin de üstüne çıktı. Gün içerisinde 75 bin 530 puan ile beş ayın en yüksek seviyesine çıkan BIST-100 Endeksi, haftanın son işlem gününü yüzde 1.74'lük artışla 75 bin 159 puandan kapattı.

BORSA İSTANBUL DÜNYA LİDERİ

Borsa İstanbul, dün dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu. 16 Aralık'ta 74.843 puan olan endeks, 17 Aralık operasyonunun ardından yüzde 18.2 düşerek 3 Mart'ta 61 bin 189 puana kadar gerilemişti. Seçim sonuçlarına ilişkin iyimser beklentilerin 30 Mart'ta gerçekleşmesi ile beraber siyasi istikrarı satın almaya başlayan borsa, gelişmekte olan ülkelere fon akışının da hızlanmasıyla 3 Mart'tan bu yana yüzde 23 yükseldi.

FAİZ YÜZDE 9'A İNDİ, DOLAR 2.09 TL

Yabancı girişinin hızlanması, tahvilbono piyasasında da faizi 4.5 ayın en düşük seviyesine inmesini sağladı. Gösterge tahvilin bileşik faizi dün 16 Aralık 2013'ten bu yana ilk defa yüzde 9'u test etti. 10 yıllık tahvilin faizi ise yüzde 9,14 ile 27 Kasım'dan bu yanaki en düşük seviyeyi gördü. Faizdeki düşüşte, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz indirimi sinyali vermesi de etkili oldu. Dövizde ise risk iştahının artmasıyla birlikte dolar dün 2.0930 TL 25 Aralık 2013'ten bu yanaki en düşük seviyeye geriledi.

1.7 MİLYAR DOLARLIK YABANCI ALIMI

Paralel yapının 17 Aralık operasyonu ile yaratmak istediği algıya özellikle yabancı yatırımcılar prim vermedi. Aralık ve ocak aylarında borsada 658 milyon dolarlık net satış yapan yabancı yatırımcılar, şubat, mart ve nisan aylarında ise 1.7 milyar doların üzerinde net alım yaptı. Yabancı yatırımcılar, özellikle son dönemde yaptıkları olumsuz değerlendirmelerle tepki çeken kredi derecelendirme kuruluşlarını dikkate almayarak, Türkiye'ye yatırımdan vazgeçmedi. S&P, Türkiye'nin en kırılgan üçüncü ülke olduğunu ileri sürerken, Fitch de siyasi belirsizliğin not üzerinde baskı yarattığını açıklamıştı. Piyasaya dün 200 milyon doların üzerinde yabancı girişi oldu.

ABD VERİLERİ DE İYİMSERLİĞİ BOZAMADI

ABD'den dün gelen veriler, gelişmekte olan ülkelerin aleyhine olmasına rağmen piyasalardaki iyimserliği bozamadı. Tarım dışı istihdam nisanda 288 bin ile son 2 yılın en yüksek artışını kaydederken, işsizlik oranı da yüzde 6.3 ile Eylül 2008'den bu yana en düşük seviyeye indi. Gelişmiş ülkelerde piyasaların fazla değerlenmiş olması, yatırımcıların ABD verisine rağmen gelişmekte olan ülkelere ilgisinin devam etmesine neden oldu. Global piyasalardaki iyimserliğin halen etkili olduğunu belirten Garanti Yatırım Direktörü Tufan Cömert, "ABD Merkez Bankası'nın faiz arttırımı konusunda acele etmeyeceği ve Avrupa Merkez Bankası'nın yeni bir genişleme politikası izleyeceği beklentisi ile gelişen ülkelere fon akışı zayıflayarak da olsa sürüyor" dedi. (Sabah)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.