166 milyar dolara ulaşmayı bekliyoruz
- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, mayıs ayında ihracatın son 12 aylık dönem itibarıyla 156 milyar doları aştığını ifade ederek, "Yıl sonunda hedefimiz olan 166 milyar dolara ulaşmayı bekliyoruz" dedi.
ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, mayıs ayında ihracatın son 12 aylık dönem itibarıyla 156 milyar doları aştığını ifade ederek, "Yıl sonunda hedefimiz olan 166 milyar dolara ulaşmayı bekliyoruz" dedi.
Zeybekci, Türkiye-Türkmenistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) açılış toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Zeybekci, mayısta beklentiler seviyesinde gerçekleşen bir ihracat artışı olduğunu söyledi. İhracatın son 12 aylık dönem itibarıyla 156 milyar doları aştığını dile getiren Zeybekci, "Yıl sonunda, hedefimiz olan 166 milyar dolara ulaşmayı bekliyoruz" dedi.
Yılın 5 ayında ihracatın yüzde 8 arttığını kaydeden Zeybekci, ithalat açısından da beklentileri doğrultusunda bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu ifade etti. Dış ticaret açığının memnun edici seviyede daralmaya devam ettiğini belirten Zeybekci, "Dış ticaretteki daralma yüzde 30'lar seviyesinde. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 63'ler seviyesinden yüzde 70'ler seviyesine geldi. Bu da Türkiye açısından son derece sevindirici" diye konuştu.
Dış ticaretteki daralmanın cari açığı da olumlu etkileyeceğine ve tahminlerin ötesinde bir cari açık daralmasını beraberinde getireceğini belirten Zeybekci, ilk 4 aydaki 11 milyar dolarlık cari açığın, yıl sonu hedefi olan 50 milyar doları cari açığın gerçekleşebileceğinin göstergesi olduğunu söyledi.
İhracattaki gelişmeleri Türkiye'nin ihracata dayalı büyümesi açısından önemli gördüklerinin altını çizen Zeybekci, ihracattaki başarının kahramanlarının ihracatçılar ve işçiler olduğunu ifade etti.
- "KDV'yi düşürmenin ekonominin kayıt içine girmesine pozitif etkisi olacaktır" -
Bazı ürünlerde KDV oranlarının indirileceğine dair haberlerin olduğunun hatırlatılarak, bu konuda bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine Zeybekci, İhracatçılar Birliği Başkanlığı döneminde tekstil alanında KDV oranlarının düşürülmesinde çok önemli rol oynadıklarını belirtti.
Özellikle üretim alanında vergi oranlarının yüksekliğinin "kayıp-kaçak oranlarının yüksek olmasında" etkili olduğunu düşündüklerini dile getiren Zeybekci, "Bu yönde yapılan net bir çalışma olduğunu zannetmiyorum. Ama Plan Bütçe Komisyonu Başkanımızın bu yönde açıklamaları oldu. Aynı görüşteyiz. Vergi oranlarının yüksek olması kayıp-kaçak oranlarının yüksek olmasını beraberinde getiriyor. Ekonominin imkanları el verdikçe bu alanlarda KDV'yi düşürmenin ekonominin kayıt içine girmesine pozitif etkisi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) alacaklarına yönelik Torba Yasa'ya bir af maddesi ekleneceğine dair haberlerin anımsatılması üzerine Zeybekci, konuyla ilgili netleşen birşey olmadığını bildirdi.
Türkiye'de vergisini ve sigortasını düzgün ödeyen insanların haklarını gözeterek bu düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Zeybekci, bunu ihmal edenleri ödüllendirici bir yaklaşım içinde olunmamasının önemine dikkati çekti.
Asıl olarak vergi ve sigorta mükellefiyetlerini ne pahasına olursa olsun yerine getirenlerin ödüllendirilmesi gerektiğini dile getiren Zeybekci, "Kamu vicdanındaki adalet duygusunu rahatsız etmeden bir düzenleme yapılabilir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.