14 MART TIP BAYRAMI
İnsanın yaşamı için hava, su ve besin kaynakları şüphesiz ki vazgeçilmez unsurlardır, ihtiyaçtır. İnsan yaşamını ruh ve beden sağlığı içerisinde sürdürebilmesi sağlıklı bir yaşam tarzına ihtiyacıvardır. Mevsim, iklim şartları yaşam koşulları ruhsal durum vs. nedenler ile insan sağlığında zaman zaman rahatsızlıklar, hastalıklar zuhur etmektedir.
Sağlıklı yaşamı sürdürebilmek ve hastalık halinde tedavi görmek yeniden sağlığa kavuşabilmek için tıbbi destek almak zorunludur. Bunun için kurulan sağlık kurumları bu kurumda çalışan sağlık personeli öncelikle de bir doktor (hekim) e ihtiyaç duyulmaktadır.
İnsanları belli bir fıtrat içerisinde yaratan Allah CC. İnsanın beden ve ruh sağlığını koruması, hastalık halinde tedavi olması farz kılınmış olup, İnsanın kendi bedenine eziyet etmesi ise haram kılınmıştır.
Tıp bayramı (Tıp Haftası) ilk defa 14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk Cerrahhanenin,Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluşgünü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir.
1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.(wikipedia.org)
Özellikle bu hükümet döneminde?beyaz önlüklüler? diye tabir edilen doktorlar ve diğer sağlık çalışanları hak aramak için sokaklara döküldüler. Şu anda 657 Sayılı Yasaya tabi olan doktorların 4B?ye geçişi gündeme getirildi. 4B uygulaması, doktorları devlet memuru statüsünden çıkarıp sözleşmeli yapmaktadır, buda sözleşme sona erdiğinde, istenilen kişilerin işten çıkarılmaları ihtimalini kuvvetlendirmiş demekti. Özellikle profesörlerin tam gün yasasına da itiraz etmişlerdir. Kamu hastanelerinde çalışan doktorların muayenehane açmasını ve özel hastanelerde çalışmasına yasak getiren ?tam gün? yasası, pek çok doktorun kamu sektöründen ayrılmasına neden olmuştu.
Şimdilerde Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Kalkınma ve Sağlık Bakanlığı?nın üzerinde çalıştığı ve Bakanlar Kurulu?nda görüşe açılması planlanan formül ?esnek çalışma? formülü. Bu formül, kamu sektöründe çalışan doktorların muayene açmasına ya da özel hastanelerde çalışmasına yine olanak vermiyor. Ancak doktorların, mesai saatlerinden sonra kamu hastanelerinde ?fark alarak hasta bakmalarını? içeriyor.
Sağlık kurumlarının yeterli kapasite ve donanıma sahip olmaması, Aile hekimliğinin tam rayına oturamaması nedeni ile hastaların hastanelerde yoğunlaşması Sağlık personeli özellikle de doktorların çalışma koşullarını hayli zorlaştırmaktadır.
Bunun üzerine birde son zamanlarda sağlık personeli ve özellikler doktorlara karşı şiddet olaylarının artması bu zor koşuldaki çalışma ortamının tabiri caizse tuzu biberi olmaktadır.
Sorunların giderildiği toplum sağlığıiçin de sağlık personeli ve hekimlerimizim çalışma koşullarının düzeltildiği daha sağlıklı ve huzurlu yaşamın sağlandığı günlerin yakında olması dileği ile başta doktorlarımız olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının Tıb Bayramınıkutluyoruz.
İbrahim H.SİPAHİ
12,03,2013
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.