12 şehide gurbette askeri tören

12 şehide gurbette askeri tören
 Afganistan'ın başkenti Kabil'de dün Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Skorsky helikopterinin kaza yapması sonucunda şehit olan Türk askerleri için Kabil...


 

Afganistan'ın başkenti Kabil'de dün Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Skorsky helikopterinin kaza yapması sonucunda şehit olan Türk askerleri için Kabil Bölge Komutanlığı'nda cenaze töreni düzenlendi.

Törene NATO'ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde görev yapan Kabil Bölge Komutanlığında görevli Türk askerleri ve NATO Komutanlığında görev yapan bazı askerler de katıldı.

12 şehidin Türk bayraklarına sarılı tabutları önünde saygı duruşunda bulunuldu, Kur'an-ı Kerim okundu ve topluca dua edildi.

Cenazeler, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçakla Türkiye'ye gönderildi.

Törende bazı askerlerin gözyaşlarını tutamadığı ve duygulandığı görüldü.

Tören için NATO birlikleri yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Yerel ve uluslararası birçok medya kuruluşunun temsilcileri ve muhabirleri güvenlik nedeniyle törene son anda yetişebildi.

Şehit cenazelerinin akşam saatlerinde Türkiye'de olması bekleniyor.

ISAF bünyesinde 1800'e yakın Türk askeri görev yapıyor.


***


Kabil'de helikopter düştü: 12 asker şehit

Türkiye, Afganistan'dan gelen acı haberle yasa boğuldu. Türkiye'nin komuta ettiği Kabil Bölge Komutanlığı emrindeki bir helikopterin düşmesi sonucu dördü binbaşı, biri yüzbaşı, ikisi üsteğmen 12 askerimiz şehit oldu. Arıza sebebiyle boş araziye inmeye çalışan helikopterin çarptığı evde bulunan ikisi kadın 4 Afgan da hayatını kaybetti.

NATO misyonu çerçevesinde Afganistan'da Kabil Bölge Komutanlığı'nı yürüten Türkiye, dün bu ülkeden gelen acı haberle sarsıldı. Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti'nde (ISAF) görevli Sikorsky tipi bir helikopter başkent Kabil'e bağlı Bagrami bölgesinde düştü. Kazada 12 Türk askeri şehit olurken, helikopterin çarptığı iki katlı evde bulunan ikisi kadın 4 Afgan hayatını kaybetti, iki kişi de yaralandı. Zaman'ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, kalkıştan sadece 5 dakika sonra helikopter ile telsiz irtibatı kesildi. Pilot boş bir araziye zorunlu iniş yapmak istedi, ancak başarılı olamadı. Genelkurmay Başkanlığı, ilk intibalar 'kaza' dese de, facianın sebebinin kaza kırım heyetinin incelemesinden sonra netleşeceğini açıkladı. NATO ise, yerel saatle 10.25'te meydana gelen olay esnasında bölgede askerî hareketlilik olmadığını duyurdu. Kazadan sonra devletin zirvesi ve siyasî parti liderleri başsağlığı mesajı yayımladı. Yurdun çeşitli yerlerindeki camilerde şehitler için mevlitler okundu. Futbol Federasyonu da, maçlarda bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması kararı aldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, "Olayın oluş seyri ve düştüğü mahal böyle bir intiba (teknik arıza) veriyor. Olayın oluş seyri, acil iniş için o aşamada olan bir olay. İlk intiba o şekilde. Düştüğü mahal itibarıyla bir evin üzerine düştü, onu da kurtarmak için muhtemelen çok ciddi çaba sarf etti helikopter pilotumuz." dedi. Kabil'den gelen acı haber baba ocaklarına ateş gibi düşerken devletin zirvesi ve siyasî parti liderleri başsağlı mesajı yayımladı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 12 Türk askerinin anısına, profesyonel liglerde hafta sonunda yapılacak maçlarda bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e başsağlığı diledi. Gül yayımladığı taziye mesajında, "Milletçe acımız büyüktür. Şehitlerimizin ailelerinin acısını yürekten paylaşıyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri, vatan savunmasının yanında, Afganistan'da ve diğer yerlerde katıldığı barışı tesis ve koruma operasyonlarında büyük fedakârlıklar göstermektedir." ifadelerini kullandı. Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de Cumhurbaşkanı Gül'ü telefonla arayarak kazadan büyük üzüntü duyduğunu bildirdi ve taziye dileklerini iletti. Karzai, Türk askerinin bugüne kadar Afganistan için yaptığı fedakarlıklardan ötürü müteşekkir olduklarını vurguladı.

2007'DE de BİR SİKORSKY DÜŞMÜŞTÜ

Dünkü olay, Afganistan'daki Türk birliğinde meydana gelen ilk vaka değil. 17 Temmuz 2007'de Türk birliğine ait yine Sikorsky tipi bir helikopter teknik arıza nedeniyle Kabil'in güneybatısındaki Meydan Vardak vilayetinde düşmüş, olayda iki asker yaralanmıştı. Temmuz 2009'da ise bir subay ve bir uzman çavuş trafik kazasında şehit olmuştu. Afganistan'da ocak ayında meydana gelen helikopter kazasında 6 ABD deniz piyadesi ölürken, geçtiğimiz ağustos ayında Chinook tipi bir helikopterin vurulması sonucu 30 Amerikan askeri ölmüştü.

Mehmetçiğin muharip görevi yok

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 1650 personeli ile ISAF'taki 50 ülke içinde 8. sırada. Muharip görevi bulunmayan Mehmetçik, insanî yardım, güvenliğin korunması, Afgan güvenlik güçlerinin eğitilmesinde rol alarak halkın büyük takdirini kazanmış durumda. ISAF'ın komutasını 2003 ve 2005 yıllarında iki defa üstlenen Türkiye, ülkedeki altı bölge komutanlığından biri olan Kabil Bölge Komutanlığı (KBK) görevini de 2007 yılında, sekiz ay süreyle yerine getirdi. Mehmetçik, 1 Kasım 2009'da yeniden devraldığı KBK sorumluluğunu o tarihten bu yana sürdürüyor. Türkiye'nin görev süresi bu yıl kasım ayında sona erecek. TSK tarafından Kabil'de açılan Gazi Askeri Eğitim Merkezi'nde de Afganlı astsubayların temel eğitimleri Türk askeri tarafından veriliyor. Afganistan Askerî Lisesi'nin sponsorluğunu da Türkiye yapıyor.. Afganistan'da görevli Türk birliklerinin, terörle mücadele, uyuşturucu ile mücadele ve mayın temizleme görevleri yok. Türkiye, bu askerî destek haricinde Afganistan'ın yeniden imarı amacıyla, ülke genelinde birçok hastane, sağlık kliniği ve okul inşa etti. Türkiye, Afganistan'a şimdiye dek 419 milyon dolar yardım yaptı.

Şehitlerden ismi belli olanlar

Şehitlerden ismi belli olanlar

Hava Binbaşı Şükür Bağdatlı (Ordu)

Harita Binbaşı Mithat Çolak (Bilecik)

Binbaşı Serkan Doğan (Ankara)

Binbaşı İsmail Cem Yakınlar (Konya)

Pilot Yüzbaşı Adil Erdoğan (İstanbul)

Üsteğmen Tahsin Barutçu (Ankara)

Üsteğmen Okan Melikoğlu (Ordu)

Astsubay Mehmet Akbaş (Ankara)

Uzman Çavuş Onay Vurucu (Erzurum)

 

Servet Yanatma, Emre Soncan Ankara - 17.03.2012 - Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.