11 milyon çalışanın tazminat sil baştan

11 milyon çalışanın tazminat sil baştan
Kıdem Tazminatı Fonu oluşturulmasına yönelik tasarı tamamlanmak üzere. Hazırlanan tasarıda, fonda toplanan paranın başka alanlara aktarılmaması için...



Kıdem Tazminatı Fonu oluşturulmasına yönelik tasarı tamamlanmak üzere. Hazırlanan tasarıda, fonda toplanan paranın başka alanlara aktarılmaması için beş ayrı güvenceye yer veriliyor.


Yaklaşık 11 milyon çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı fonu oluşturulmasına ilişkin tasarı son aşamaya geldi. Taslak, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda ele alındıktan sonra Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Kıdem tazminatı sistemini tamamen değiştiren düzenleme ile çalışanların kıdem tazminatlarına dolaylı olarak 'devlet güvencesi' getiriliyor. Fonda toplanacak paraların, 'Zorunlu Tasarruf Fonu' ndaki gibi başka alanlara aktarılmaması için de beş ayrı güvenceye yer ver veriliyor. Taslağa göre, çalışanların kıdem tazminatları, 'öncelikli alacak' statüsünde olacak. Çalışanlar, kıdem tazminatı paylarının toplanması konusunda sorumlu olmayacak. Örneğin bir şirketin iflas etmesi halinde, şirketin varlıklarından öncelikle tazminat payları ödenecek. Patronlar, kıdem tazminatı paylarını işçilerin ücretlerinden kesemeyecek.

Fondaki paraya üç ayrı denetim

Fonda toplanan paralar, üç ayrı denetime tabi tutulacak. Fonun yönetiminde işçi ve işveren temsilcileri yer alacak birinci denetim,bu üyeler tarafından yapılacak. İkinci denetim ise Meclis adına Sayıştay tarafından gerçekleştirilecek. Üçüncü denetim de yeminli mali müşavirler tarafından yapılacak. Üçer aylık raporlar da Resmi Gazete'de yayınlanacak. Kıdem tazminatlarına ilişkin hazırlanan düzenlemede, Fon'da toplanan paraların devlet güvencesi altında olduğuna ilişkin hükme de yer verilecek. Yine aynı düzenlemede, Fon'un bütçe kapsamı dışında olduğu ve başka bir amaç için kullanılamayacağı da hüküm altına alınacak.

Hangi önlemler alınacak?

1-Kıdem Tazminatı Fonu'nun yönetiminde, işveren ve işçi temsilcileri yer alacak.

2-Fon kaynakları, Türkiye Büyük Millet Meclisi denetimine açık olacak.

3-Yine Fon kaynakları, yeminli mali müşavirler tarafından üç ayda bir incelenecek. Konuyla ilgili hazırlanan raporlar da Resmi Gazete'de yayınlanacak.

4- Söz konusu yasada, Fon'un bütçe kapsamı dışında olduğuna ve fon kaynaklarının başka alanlarda kullanılamayacağına ilişkin hükümlere yer verilecek.

5-Her çalışanın bir hesap numarası olacak. Hesap numarasından, kıdem tazminatı tutarları internetten takip edilebilecek.

STAR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.