1 Mayıs kutlanıyor...

1 Mayıs kutlanıyor...
 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Taksim'e çıkan bölgelerde toplanan işçiler, Taksim Meydanı'na...


 

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları başladı.

 

Sabahın erken saatlerinden itibaren Taksim'e çıkan bölgelerde toplanan işçiler, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Meydana doğru yürüyüşe geçen ilk kortej İnönü Stadı'nın önünde toplanan Türk-İş, Hak-İş ve Memur-Sen oldu.


Şişli'de toplanan DİSK ve meslek odaları da yürüyüşe geçti. Bu kortej Radyo evinin önünde polis tarafından kurulan arama noktasından geçtikten sonra Taksim Meydanı'na giriş yapacak.



KESK önderliğinde Şişhane tarafından yürüyecek kortej ise toplanmaya devam ediyor. Bu kortej meydana Tarlabaşı'ndan giriş yapacak. KESK kortejinin önünde Türkiye'de kullanılan 6 dilde yazılmış "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı olacak.


Meydandaki ses düzeni ve diğer organizasyonların hazırlanması da tamamlandı.


İstanbuldaki kutlamaların güvenliği için toplam 39 bin 200 polis görev yapıyor.


KEMAL KILIÇDAROĞLU KATILMIYOR


Türk-İş kortejinde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi'de (CHP) meydana doğru yürüyüşe geçti. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Taksim'deki kutlamalara katılmayacağı, Kılıçdaroğlu'nun Ankara'da olduğu belirtildi. Şişhane tarafından yürüyüşe geçecek olan KESK önderliğindeki grupta ise Barış ve Demokrasi Partisi'de (BDP) bulunuyor.


1 MAYIS 1977'DE KATLEDİLENLER KAZANCI YOKUŞU'NDA ANILDI


Sendika ve meslek odaları ile sivil toplum örgütlerinden oluşan bir grup ise
1 Mayıs 1977'de katledilen işçiler için Kazancı Yokuşu'nda bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve yokuşa çiçekler bıraktı.

MUSTAFA KUMLU: "1977 OLAYLARI AYDINLATILMALI"


Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise yaptığı açıklamada, seçime hazırlanan siyasi partilere ve siyasilere seslenerek, "Taksim Meydanı'ndan yükselen sese kulak verin" dedi. Kumlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaybettiğimiz canlara bir borcumuz vardır ki, o da 1977'de yaşanan acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir. Bu borç, Türk demokrasisi üzerinde 34 yıldır bir kara lekedir.


Barış ve kardeşliği savunuyoruz. Savaştan yana politikalara destek vermeyiz. Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasıı istiyoruz. Daha fazla demokrasi istiyoruz. Siyasileri Taksim Meydanı'ndan yükselen sese kulak vermeye çağırıyoruz. Taksim ve
1 Mayıs şehitlerini anıyoruz. Emekçilerin 1 Mayıs Dayanışma Günü'nü kutluyoruz."

EMNİYET MÜDÜRÜ ÇAPKIN:  ''HER ŞEY İYİ GİDİYOR''


İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde yaptığı açıklamada,
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün şölen şeklinde hep birlikte kutlandığını ifade ederek, kutlama programına ilişkin her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.

Miting alanındaki yerleşimleri, sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının yapacağını vurgulayan Çapkın, ''Biz çevrede olacağız, çok görünmeyeceğiz, ama her yerde olacağız. Dağılım için de her türlü güvenlik tedbirini aldık. Şölen şeklinde, iyi bir bayramın, geçen yıl ki gibi en iyi şekilde kutlanacağına inanıyoruz. Ben şimdiden bütün işçilerin, emek ve dayanışma gününü kutluyorum'' dedi.


DİSK, HAK-İŞ VE KESK KORTEJLERİ TAKSİM MEYDANI'NA ULAŞTI


DİSK, KESK ve HAK-İŞ kortejleri Taksim Meydanı'na ulaştı. Binlerce işçi Taksim Meydanı'na giriş yapıyor. Meydanda coşkulu bir kalabalık var. Meydana girmek üzere yürüyen de binlerce işçi var.


Bu arada, Tepebaşı'nda oluşturulan KESK kortejinde BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder de yer aldı. Önder, ''Tüm işçilerin ve emekçilerin bayramı kutlu olsun.
1 Mayıs'ın bizim açımızdan iki önemi var. Malum 1 Mayıs işçi bayramı, bu uğurda verdiğimiz mücadeleyi kazandık. Taksim, işçilere kapatılmıştı, direne direne geri aldık. İkinci önemi de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir arada bayramımızı kutluyoruz'' diye konuştu.

ÇELEBİ VE SARIGÜL'DE MEYDANDA


DİSK üyeleri Taksim Meydanı'na ulaşırken eski DİSK Genel Başkanı ve CHP milletvekili adayı Süleyman Çelebi de basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çelebi, ülkemizdeki iş kazalarına dikkat çektikten sonra şunları söyledi: "Bugün Türkiye'nin en temel sorunu işsizlik ve yoksulluk sorunu. İşsizlikte Avrupa ikincisiyiz ve yoksullukta dünya üçüncüsüyüz. Bugün hala ülkemizde 12-13 saatlik çalışma süreleri devam ediyor. Bugün 1 Mayıs'ın esas doğuşunun nedeni 8 saatlik iş gücü elde etmek. Bu uzun saatlik çalışmalar 8 saate çekilirse, o zaman 1 Mayıs
rahatlıkla anlamına ulaşır. Bugüne kolay gelinmedi, ağır bedeller ödendi. Bugün özgürce bir kez daha Taksim'e çıkıyor olmak bizim için ayrı bir anlam kazandı. İşçilerin bu mücadelesi karşısında saygıyla eğiliyorum."
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, "Bütün demokratik ülkelerde 1 Mayıs coşkuyla kutlanıyor. Bugün de ülkemizde Taksim Meydanı'nda bütün sivil toplum kuruluşları ve sendikalar demokratik taleplerini gündeme getirecekler. Böylece barış ve hoşgörü içerisinde sonuçlanmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.