1 fideden 11 ay boyunca domates alıyor
Sandıklı'da 25 bin metrekare araziye kurulan domates serasında bir fideden 11 ay ürün alan üreticiler, Rusya'ya 1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor.
Afyon'da Agrosan Seracılık sahibi Halil Kokkokoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sandıklı'ya kurdukları serada organik domates üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.
2010 yılında kurduklarını serayla 2011 yılı başından itibaren üretime başladıklarını anlatan Kokkokoğlu, şöyle konuştu:
''25 bin metrekare kapalı alanda 60 bin domates fidemiz var. 60 bin fideden bir yıl boyunca salkım domates üretiyoruz. Bir fideden, aralık ayında diktiğimizi sayarsak bir sonraki yılın kasım ayına kadar 32 salkım çiçek üretiyoruz ve 18-20 kilogram civarında ürün alıyoruz. Seramız Hollanda tipi dediğimiz sera tipi ve neredeyse tüm yıl boyunca üretim yapıyoruz. Hem ihracata yönelik hem de yurt içindeki marketlere, hallere ürün gönderebiliyoruz.''
''Yıllık 700 tona yakın Rusya'ya domates ihraç ediyoruz''
Ürettikleri domateslerin 4'te birini yurt dışına ihraç ettiklerini ifade eden Kokkokoğlu, Rusya'ya yılda yaklaşık 600-700 ton domates ihracatı gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Yurt içinde salkım domates üretiminin sürekli olmaması nedeniyle ürünlerin 4'te üçünü iç piyasaya sunduklarını anlatan Kokkokoğlu, ''Afyonkarahisar bölgesinde seralar artsa, yurt içi ihtiyaç karşılansa ürünlerimizin tamamını yurt dışına ihraç edeceğiz'' dedi.
Yurt dışından gelen talepleri karşılayamadıklarını belirten Kokkokoğlu, şöyle devam etti:
''Yurt dışından ürünlerimize talep olduğu halde gönderemiyoruz. Fideyi, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerden ithal edilen ve 'kokopit' adı verilen Hindistan cevizi liflerinin arasına dikiyoruz. İnsan sağlığına zararlı herhangi bir madde kullanmıyoruz. Damlama sulama sistemi ve 'bambus arıları'yla üretim gerçekleştiriyoruz.''
Seralarının en büyük özelliğinin tamamının Türk sermayesi olduğunu bildiren Kokkokoğlu, kullanılan ürünlerin tamamının Türk malı olduğunu anlattı.
Kokkokoğlu, Antalya'dan aldıkları fidelerle sadece salkım domates ürettiklerini, seralarında genişletme çalışmalarını başlattıklarını ve önümüzdeki sezon üretim sahalarına 22 bin metrekare alanı daha ilave edeceklerini belirtti.
''Avrupa'nın en kaliteli domatesini yetiştiriyoruz''
Hollanda'daki gibi suni ışıklarla domates üretimi gerçekleştirmediklerine dikkati çeken Kokkokoğlu, şunları söyledi:
''Suni ışıklarla kızartmadığımız için bizim domateslerimiz lezzet olarak Avrupa domateslerinden çok daha iyi ve daha kaliteli. Rusya, bu yüzden Türkiye'ye yöneliyor. Rusya'ya 1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Fiyat konusunda Hollanda yaz aylarında çok ucuzlamadığı sürece Türkiye'den talep çok fazla oluyor. Hollanda domatesi çıktığı zamanlar fiyatlar ucuzladığı için biz de iç piyasaya dönüyoruz. Türkiye'deki tüm salkım domatesler Hollanda'ya rakiptir. Hollandalılar, Türkiye'ye gelip buradan yer bakıyor. Çünkü Hollanda'da güneş yok. Kış ayları bulutlu olması nedeniyle üretim maliyetleri daha yüksek. 12 ay boyunca da domates üretemedikleri için Türkiye'ye geliyorlar. Sıcak su bölgelerinde Hollandalılar'ın çalışmaları var''
Afyonkarahisar bölgesinin Antalya bölgesine göre seracılığa daha elverişli olduğunu ifade eden Kokkokoğlu, ''Burası Antalya bölgesi gibi değil. Burada nem ve sıcaklık gibi uygun ortamlar olduğu için fideleri ikiye ayırıyoruz. Dolayısıyla fide başı 32 çiçek yerine 64 çiçeğe çıkıyor. Antalya bölgesine göre bir fideden iki katı daha fazla ürün alıyoruz. Sadece Afyonkarahisar yöresi kırsal bir iklim olduğu için ısıtmada da jeotermal kullanılabildiği için 12 ay boyunca ürün alınabilen nadir yerlerden birisidir'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.